VOS 18. / 19. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 18./19. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29. 12. 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, osim vatrogasnih snaga sa područje županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.

Vatrogasne snage su tijekom 18. siječnja 2021. godine, nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja četiri županije RH, i to VZŽ Šibensko-kninske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik i domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja 6 županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 18. siječanj 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 8 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima za 18. siječanj 2021. godine, ukupno je bilo angažirano 126 vatrogasca sa 39 vatrogasnih vozila. Ukupno je evidentirano 110 vatrogasnih intervencija.
 
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
  • VOZ Petrinja: 50 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila; evidentirano 39 intervencija
  • VOZ Sisak: 37 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 56 intervencija
  • VOZ Glina: 39 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirano 15 intervencija 
 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
 U svezi stanja sa COVID-om do pisanja ovog izvješća nije prijavljen ni jedan oboljeli. 

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. 12 .2020. do dana 18. 01. 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9291 vatrogasca sa 2371 vatrogasna vozila, a odrađeno je 10637 intervencija.

Do sada bilježimo sedam lakše ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).


Grad Zagreb
 Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 27 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno (kumulativni zbroj) 128 vatrogasaca sa 50 vatrogasna vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.
 
Zagrebačka županija
 Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 10 tehničkih intervencija  uklanjanja crijepova, nestabilnih zidova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta te izvida (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 47 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.
 

VOS | VOS