VOS 17. / 18. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 17./18. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, osim vatrogasnih snaga sa područje županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
Vatrogasne snage su tijekom 17. siječnja 2021. godine, nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja VZŽ Šibensko-kninske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Split te domicilne snage DVD-a.
Na području VOZ Sisak angažirane su domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe    
Na području VOZ Petrinje angažirane su snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 8 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Split.
 
Prema trenutno obrađenim podacima za 17. siječanj 2021. godine, ukupno je bilo angažirano 154 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila. Ukupno je evidentirano 149 vatrogasnih intervencija.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
VOZ Petrinja: 37 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 46 intervencija
VOZ Sisak: 37 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirano 89 intervencija
VOZ Glina: 80 vatrogasaca sa 32 vatrogasnih vozila; evidentirano 14 intervencija 
 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
 
U svezi stanja sa COVID-om do pisanja ovog izvješća nije prijavljen ni jedan oboljeli. 
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 17.01.2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9165 vatrogasca sa 2332 vatrogasna vozila, a odrađeno je 10527 intervencija.

Do sada bilježimo 7 lakše ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).
 
Izvješće sastavljeno u 07:00 sati.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 15 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno (kumulativni zbroj) 64 vatrogasaca sa 27 vatrogasna vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 9 tehničkih intervencija  uklanjanja crijepova, nestabilnih zidova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta te izvida (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 67 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.
 
Varaždinska županija
Dana 17. siječnja u 17:27 sati JVP Varaždin zaprimila je dojavu o požaru objekta na adresi Rudolfa Rajtera 218, Varaždin. Radilo se o požaru krovišta i prostorija pod krovištem površine 60 m².  Na intervenciji je sudjelovalo 10 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Ivanec.
Požar je ugašen u 19:24 sati

VOS | VOS