VOS 14. / 15. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 14./15. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
Vatrogasne snage su tijekom 14. siječnja 2021. godine nastavile sa radom na intervencijama.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja VZŽ Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Split te domicilne snage DVD-a.
Na području VOZ Sisak angažirane su snage Zagrebačke županije te domicilne snage DVD-a i javne vatrogasne postrojbe.
Na području VOZ Petrinje angažirane su snage s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Požeško-slavonske i Grada Zagreba te domicilne snage DVD-a i javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 10 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Split.
 
Prema trenutno obrađenim podacima za 14. siječanj 2021. godine, ukupno je bilo angažirano 214 vatrogasaca sa 72 vatrogasna vozila. Ukupno je evidentirano 165 vatrogasnih intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.

Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
VOZ Petrinja: 60 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila; evidentirano 32 intervencije
VOZ Sisak: 62 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila; evidentirano 53 intervencija
VOZ Glina: 92 vatrogasaca sa 32 vatrogasnih vozila; evidentirano 80 intervencija 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
 
Na adresi Mošćenica, Petra Krešimira 9 prilikom obavljanja redovnih aktivnosti uklanjanja posljedica od potresa došlo je do potonuća tla na kojem se nalazila dizalica „Janaf“ prilikom čega se ista nagnula prema objektima i predstavljala ugrozu. Vatrogasne snage VOZ Petrinje trenutno su reagirale te izvukli dizalicu. Ozlijeđenih nije bilo i značajnija oštećenja nisu zabilježena.
U svezi stanja sa COVID-om do pisanja ovog izvješća nije prijavljen ni jedan oboljeli. 
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 14.01.2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 8591 vatrogasaca sa 2142 vatrogasna vozila, a odrađeno je 9647 intervencija.

Do sada bilježimo 7 lakše ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 58 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama sudjelovalo je ukupno (kumulativni zbroj) 223 vatrogasaca sa 105 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.

 

VOS | VOS