VOS 12. / 13. veljače 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan  12. / 13. veljače 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 12. veljače 2021. godine bile su angažirane domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
 
Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, crjepova, oštećenih zidova, sanaciji krovišta, obilježavanja opasnih područja te izvida po dojavama i drugim zadaćama u svrhu zaštite ljudskih života i imovine.
 
  • Na području VOZ Glina angažirane su domicilne snage DVD-a Glina.
  • Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak te DVD-a Sisak, Madžari, Desno Trebarjevo, Lekenik i Letovanić.
  • Na području VOZ Petrinja angažirane su domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja.
 
Prema obrađenim podacima 12. veljače 2021. godine, ukupno je bio angažiran 51 vatrogasac sa 25 vatrogasnih vozila. Ukupno je evidentirana 51 vatrogasna intervencija.
 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Dana 11. veljače tvrtka GTV Poland donirala je jedan dio svog asortimana alata i HTZ opreme vatrogascima u Petrinji kako bi istu mogli koristiti u hitnim intervencijama, a posebno u ovom post potresnom vremenu.
 
Prema obrađenim podacima od dana 28.12.2020. do dana 12.02.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 11283 vatrogasaca sa 3087 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12321 intervencija.
 
Dana 12. veljače glavni vatrogasni zapovjednik izdao je naputak i upozorenje vatrogasnim zajednicama: Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu da osiguraju pojačane ophodnje s domicilnim vatrogasnim snagama po svim kontejnerskim naseljima, a poglavito na području općina Majur, Donji Kukuruzari, gradova Gline, Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Naime, najavljene su loše vremenske prilike (kiša, snijeg i niske temperature) pa vatrogasne ophodnje trebaju po potrebi:
  • pomoći pri opskrbi ugroženog stanovništva hranom, pitkom vodom, dekama
  • pomoći pri kontroli električnih grijalica i načina grijanja u kontejnerskim kućama
  • upozoriti na opasnosti od izbijanja požara
  • upozoriti na mogućnost urušavanja potresom oštećenih krovišta
  • pomoći pri osiguranju zaliha goriva za potrebe agregata
  • po potrebi izvršiti prijevoz stanovništva i pomoći u dostavi lijekova
 
Grad Zagreb
Dana 12. veljače u 08:43 sati VOC Zagreb zaprimio je dojavu o potrebi uklanjanja oluka sa stambenog objekta na adresi Črnomerec, Vukasovićeva 9. Tijekom intervencije došlo je do ozljeđivanja vatrogasca (ozljeda lica) te je isti vozilom HMP-a prevezen u bolnicu "Sestre milosrdnice“ na pregled. Na intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Zagreb.
Vatrogasna intervencija je završila u 10:06 sati.
 
Dana 12. veljače u 21:16 sati VOC Zagreb zaprimio je dojavu o požaru krovišta obiteljske kuće na adresi Dubrava, Oporovečka 129 d. Tijekom intervencije došlo je do ozljeđivanja vatrogasca (ozljeda ramena) te je isti vozilom HMP-a prevezen u bolnicu  na pregled. Na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb, DVD-a Granešina i Granešinski Novaki.
Vatrogasna intervencija je završila 13. veljače u 02:33 sati.
 
Dana 12. veljače u 21:50 sati VOC Zagreb zaprimio je dojavu o požaru krovišta stambenog objekta površine oko 70 m2 na adresi Susedgrad, Samoborska cesta 64. Vatrogasci su iz kuće spasili nepokretnu osobu te je predali HMP-u na daljnju obradu. Na intervenciji je sudjelovalo 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Zagreb.
Vatrogasna intervencija je završila  13. veljače u 00:46 sati.
 

VOS | VOS