VOS 12. / 13. kolovoza 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 12. / 13. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 12. kolovoza 2021. angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Sisak – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 12. kolovoz 2021. godine obavljeno je 7 vatrogasnih intervencija.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Angažirano je 12 vatrogasaca sa 7 vatrogasna vozila. Na području Grada Petrinje 1 rušenje dimnjaka, 5 prijevoza vode i 1 ispumpavanje bunara.

Istarska županija
Dana 12. kolovoza 2021. u 15:10 sati JVP Pula zaprimila je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području naselja Jadreški-Šikići. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 7 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 77 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, DVD-a: Općine Fažana, Vodnjan, Pula VFV Pola, Medulin i Ližnjan, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 17:05 sati, tijekom noći na dežurstvu je JVP Pula sa 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Zadarska županija
Dana 11. kolovoza 2021. u 15:26 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Biograda na Moru, predio Crvena Luka. Požarom je zahvaćena mlada borova šuma na za sada neutvrđenoj površini. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Biograd na Moru, DVD-a: Pakoštane, Drage i Biograd na Moru, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair i tri Air Tractora.
Tijekom noći sa 12./13. kolovoza na požarištu dežura DVD Pakoštane s 2 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Opožarena površina iznosi 40 ha, a požar je lokaliziran u 22:30 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 12. kolovoza u 10:24 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavo o požaru na otvorenom prostoru na području Vrpolja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od cca 100 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 55 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Šibenik, DIP-a Šibenik, DVD-a: Perković, Bilice, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Primošten i Brodarica-Krapanj, te tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora. U gašenju požara bilo je angažirano i pružno vozilo Robel. Prilikom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac DVD-a Bilice koji je zbrinut od strane HMP-a.
Tijekom noći na dežurstvu su ostali JVP Šibenik, DIP Šibenik, DVD-i: Šibenik, Perković, Brodarica, Zablaće i Grebaštica sa 25 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila.
Požar je lokaliziran u 07:00 sati, osiguranje i saniranje požarišta se nastavlja.

Dana 12. kolovoza u 11:06 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavo o požaru na otvorenom prostoru na području Raslina-Plana. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 1,4 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 22 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice te DVD-a: Pirovac, Šibenik, Tisno, Zaton i Vodice te dva Air Tractora.
Požar je ugašen  u 16:42 sati.

Dana 11. kolovoza u 15:02 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žagrovića predio Zelenbabe. Požarom je zahvaćena gusta borova šuma na površini od 2,5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Knin, DVD-a: Knin i Ervenik te dva protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen  12. kolovoza u 14:51 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 10. kolovoza 2021. u 20:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 12 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te dva zrakoplova Canadair, dva Air Tractora i helikopter sa uređajem za gašenje.
Dana 12. kolovoza u 07:30 dolazi do ponovne aktivacije rubnih dijelova požarišta te su na požarište upućeni DVD-i: Gata, Kučiće, Dugi Rat, Omiš i DIP Split s 37 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila, jedan protupožarni helikopter MI8MTV, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Vrše se smjene snaga na terenu, a ukupna opožarena površina iznosi oko 14 ha.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS