VOS 10. / 11. prosinca 2020.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 10. / 11. prosinca 2020. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Istarska županija
Tijekom 10. prosinca radi novih padalina i daljnjeg nastavka kišnog nevremena na području gradova Umaga, Poreča, Rovinja i Pule, vatrogasci su intervenirali na 24 tehničke intervencije ispumpavanja vode iz objekata, čišćenja kolnika od odrona, izvlačenje vozila i izgradnji zečjih nasipa. U tim intervencijama sudjelovalo je kumulativno ukupno 59 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz JVP-e Rovinj, Umag, Poreč i Pula, te DVD-a Novigrad i Buje.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Radi ekstremnih količina oborina u proteklih tjedan dana na području Vrgorskog polja, došlo je do izlijevanja rijeka Matice Rastoka, Matice Vrgorske i Betine, te plavljenja okolnih poljoprivrednih površina, lokalnih puteva i polja Bunina. Plavljenjem polja Bunina najviše je ugroženo naselje Kokorići, gdje je ugroženo 10-ak kuća, a 30-ak kuća je prometno odsječeno. Evakuirano je stanovništvo iz 4 obiteljske kuće. U cilju zaštite od plavljenja nekoliko objekata u naselju Kokorići, izgrađen je zečji nasip u dužini od 100 m (ugrađeno je oko 3000 vreća sa pijeskom), te je postavljeno 120 metara box barijera uz prometnicu za naselje Kutac, koja je također ugrožena porastom vodostaja. Tijekom dana dovozio se nasipni materijal za nadvišenje prometnice u kritičnim točkama.
Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda, djelatnici Vodoprivrede Vrgorac (angažirano je oko 20 djelatnika, te dva stroja, tri velika i dva manja kamiona), pripadnici HGSS-a i DVD Vrgorac za potrebe provođenja mjera obrane od poplava. Nastavljaju se aktivnosti na postavljanju vreća s pijeskom u svrhu obrane ugroženih stambenih objekata.
Vodostaj je i nadalje u porastu.
 

VOS | VOS