VOS 1. / 2. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 01./02. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, vatrogasne snage su tijekom dana 01.01. te noći 02.01. nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Na teren su poslane dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke županije dok su neke snage krajem dana 01.01. otpuštene sa intervencije sanacije posljedica od potresa, a neke su izvršile smjene ljudstva sa dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga (Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska), Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom 01. siječnja, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano ukupno 376 vatrogasaca sa 118 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP Dubrovnik HVZ-a. Prilikom rada na objektima 1 vatrogasac se ozlijedio iz DVD-a Novalja. Ukupno do sada bilježimo 4 ozlijeđena vatrogasca (vatrogasac iz JVP Split, vatrogasac iz DVD-a Otočac, vatrogasac iz DVIP-a Dubrovnik te vatrogasac iz DVD-a Novalja ).
Tijekom jutra 02.01 očekuje se dolazak 11 vatrogasnih vozila sa 24 vatrogasca iz Njemačke, pokrajina Baden Wuerttemberg koji dopremaju vatrogasnu opremu uz 3 vozila humanitarne pomoći i 6 pripadnika crvenog križa.
Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage (uz svakako i HGSS, Oružane snage RH, Crveni Križ i dr.) nastavljaju dok god bude potrebe za njihovim angažiranjem.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio Hrvatske sa epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te su nastala i nova oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 01.01 imali su 14 tehničkih intervencija. Do sada je odrađeno 87 intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata.

Zagrebačka županija
Tijekom dana 01. siječnja zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija uklanjanja crijepova, dimnjaka te sanaciji krovišta i fasada (podaci iz aplikacije UVI). Na kojima su sudjelovali vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja zagrebačke županije

VOS | VOS