Vlada RH usvojila prijedlog Programa aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2023.

Slika /slike/Snimka zaslona 2023-02-08 172839.png

U novom Programu, uz postojeće mjere, potrebno je i nadalje stavljati naglasak na provođenje inspekcijskih nadzora kao i na provođenje preventivnih mjera u zaštiti od požara od strane svih subjekata

Na danas održanoj sjednici Vlade RH donesen je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

Program je izrađen i donesen temeljem raščlambe podataka koji su dostavljeni kao i temeljem podataka o utvrđenom inspekcijskom nadzoru, a a dopunjen je mjerama i prijedlozima kratkoročnih mjera temeljenih na sažetku zaključaka u analizi prethodne PP sezone.

„U novom Programu, uz postojeće mjere, potrebno je i nadalje stavljati naglasak na provođenje inspekcijskih nadzora, a posebno na provođenje preventivnih mjera u zaštiti od požara od strane svih subjekata“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u obrazloženju.

Dodao je i kako su jedna od novina u novom Programu novi privatni prijevoznici u željezničkom prometu te nadziranje vjetrolektrana kao i više uključivanje podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda.  Također će se raditi na većem uključivanju znanstvene zajednice kroz fakultete u izradi godišnjeg plana znanstveno-tehničkog unaprijeđenja protupožarne zaštite u RH. Ujedno je uvedena i obveza seminara na temu analize značajnih požara otvorenog prostora u RH.

„U planu je i provođenje međuresorne vatrogasne vježbe Sigurnost 23, a na samoj provedbi Programa aktivnosti na poziciji Hrvatske vatrogasne zajednice je osigurano 5 282 500 €“, zaključno je kazao zapovjednik Tucaković.
Hrvatska vatrogasna zajednica zadužuje se za izvršenje, koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti iz Programa aktivnosti za 2023. godinu.

Poveznica na sjednicu Vlade RH

Poveznica Ministarstvo obrane RH

Pisane vijesti