Vlada RH donijela Uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca

Slika /slike/HVZ_logo.png

Na 17. sjednici Vlade RH održanoj danas donesena je Uredba o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, a predsjednik Vlade A. Plenković zahvalio je vatrogascima i ostalim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti na požrtvovnosti koju pokazuju na požarištima

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca što predstavlja zaštitu radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca. Ovom Uredbom uređuje se visina dodataka na koeficijent složenosti poslova radnog mjesta profesionalnog vatrogasca izražena u postocima.
Premijer Andrej Plenković rekao je kako je riječ o kvalitetnom rješenju.

Pri tome je na sjednici podsjetio da su kroz mandat transformirali Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, osigurali novi zakonski okvir, značajno povećali sredstva, uložili 600 milijuna eura u opremu i modernizaciju te naručili dva nova kanadera vrijedna 105 milijuna eura koji će osnažiti našu flotu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je uredba rezultat potpore hrvatskom vatrogastvu.
- Ona nije donesena slučajno nego je to izraz zaštite radno-pravnog statusa hrvatskih vatrogasaca i ovo će se prvi put dogoditi da će uredba kao takva govoriti o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, naveo je.

Dodao je kako je uredba usuglašena sa svim zainteresiranim udrugama i sindikatima, a doneseni su i drugi pravilnici koji uređuju sustav profesionalnog vatrogastva.
Ovom Uredbom uređuje se visina dodataka na koeficijent složenosti poslova radnog mjesta profesionalnog vatrogasca izražena u postocima, a ne odnosi se na profesionalne vatrogasce kojima su koeficijenti složenosti radnih mjesta utvrđeni posebnim zakonom o plaćama u državnoj službi i javnoj službi te se ne odnosi na glavnog vatrogasnog zapovjednika kojem je plaća uređena u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuju prava i obveze državnih dužnosnika.
Dodaci za osobno vatrogasno zvanje, rad na poslovima s posebnim uvjetima rada, povećana opasnost za život i zdravlje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja, međusobno se zbrajaju te se za taj postotak uvećava koeficijent složenosti poslova radnog mjesta profesionalnog vatrogasca. Dodatak na osobno zvanje profesionalnog vatrogasca obračunava se prema osobnom zvanju profesionalnog vatrogasca bez obzira na koje radno mjesto je raspoređen.

Tucaković je pojasnio kako plaću profesionalnog vatrogasca čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, uvećanog za povećanu opasnost za život i zdravlje, te osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku godinu navršenog radnog staža te kako bi plaća za početnika trebala iznositi oko 1300 eura.
Visinu dodataka za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnog vatrogasca, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja te visinu dodatka za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada na temelju klasifikacije radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca utvrđuje Vlada.
 
Hvala vatrogascima
Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na niz požara s kojima je Dalmacija suočena proteklih nekoliko dana.
- Želim zahvaliti svim vatrogascima na požrtvovnosti, svim drugim službama civilne zaštite, policiji, vojsci, lokalnim čelnicima i ljudima koji su branili svoje kuće od ovih velikih požara u vjetru, koji je, naravno, otežavao gašenje", kazao je Plenković na sjednici Vlade.
-Zato još jednom zahvaljujem čelniku Hrvatske vatrogasne zajednice Slavku Tucakoviću i putem njega svim vatrogascima diljem Hrvatske, dodao je.

Zapovjednik Tucaković upoznao je članove Vlade s trenutačnom situacijom na požarištima kazavši kako je danas situacija povoljnija, a na terenu je dovoljan broj vatrogasnih i zračnih snaga te je zahvalio Vladi na svoj potpori koju pruža vatrogasnom sustavu.


 
HRT / HVZ

Pisane vijesti