Visoki uzvanici posjetili Državno vatrogasno natjecanje

  • Slika /slike/posjet ministra (8).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U popodnevnim satima natjecanje su posjetili visoki uzvanici na čelu s ministrom unutarnjih poslova, Davorom Božinovićem, ujedno izaslanikom predsjednika Vlade RH 

U popodnevnim su satima natjecanje posjetili i visoki uzvanici na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ujedno i izaslanikom predsjednika Vlade RH, potom Albert Kern, predsjednik Vatrogasne zajednice Austrije, Zvonko Glažar, dozapovjednik Gasilske zveze Slovenije, Janez Liponik, član Upravnog odbora Gasilske zveze Slovenije, Laszlo Schaeffer, predsjednik Odbora za natjecanja Mađarske i Janos Mihaly, zamjenik predsjednika Odbora za natjecanja Mađarske.

Visoke je dužnosnike na stadionu dočekala vatrogasna delegacija, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Osim njega, u delegaciji su bili Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, Ivica Labaš, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, Tomislav Bogović, izaslanik gradonačelnika Grada Varaždina, Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Vinko Pošta, počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Zvonko Biškup, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Na početku posjeta, voditelj natjecanja Nedeljko Vukalović napravio je prijavak pokrovitelju natjecanja i visokim uzvanicima, nakon čega je uslijedio obilazak staze i natjecateljskih odjeljenja.

Božinović: Čast je biti s vatrogascima
Kako je uvodno kazao ministar Božinović u posjetu, vatrogasna natjecanja neizostavan su segment osposobljavanja vatrogasaca za provedbu vatrogasne djelatnosti te djelovanja u slučajevima katastrofa i većih nesreća, a organizaciju ovog natjecanja ocijenio je visokom ocjenom.
„Čast je biti danas ovdje s vama vatrogascima, koji svoju srčanost pokazujete svakodnevno na intervencijama. Prošli je tjedan proglašen završetak glavnog napora požarne sezone, a danas smo na ovome natjecanju koje je svojevrsna priprema već za sljedeću protupožarnu sezonu. No, nemojmo izgubiti iz vida kako vatrogasci rade cijelu godinu i u tom smislu vatrogasci uživaju veliku potporu Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Hrvatska vatrogasna zajednica je u našem mandatu postala središnji državni ured, a vatrogasci su konačno ti koji upravljaju svojim sustavom“, kazao je ministar Božinović i dodao kako su Vlada i sva ministarstva tu u funkciji da ih podrže. „Ministarstvo unutarnjih poslova podržava vatrogastvo možda i najviše jer je u sastavu ovog ministarstva i civilna zaštita čija su glavna operativna snaga upravo vatrogasci“, dodao je ministar Božinović i podsjetio kako je upravo završio MUP-ov veliki projekt nabave 94 vatrogasnih vozila iz EU fondova, a u tijeku je i novi natječaj kojim će se također iz sredstava EU nabaviti različita tipska vatrogasna oprema, deseci vatrogasnih vozila, čamci i sve ono ostalo što vatrogascima treba. „To  je nešto što ćemo raditi u kontinuitetu ponosni što imamo ovakvu vatrogasnu zajednicu. Vidjeli smo i ove godine da smo u jeku protupožarne sezone pomagali i susjednim zemljama, a to ne bi bilo moguće da nemamo uhodan sustav i ja im na tome zahvaljujem u ime predsjednika Vlade, kao i svoje osobno ime. Vatrogasci su tu 365 dana u godini i brinu za sigurnost građana, a zadatak Vlade je da im omogući da tu sigurnost održavaju i mislim da smo u tome uspjeli“, zaključio je Božinović.

Tucaković: Ovo natjecanje ocjenjujem uspješnim
I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo kako su vatrogasna natjecanja bitna za cjelokupno vatrogastvo te je izuzetno ponosan na ono što su danas natjecatelji pokazali na terenu te im svima čestitao na sudjelovanju. „Natjecanje je provedeno u skladu s epidemiološkim mjerama i čestitam domaćinu – Varaždinskoj županiji na izvrsnoj organizaciji. Također, hvala i ministru Božinoviću što je svojim današnjim dolaskom dao veliku podršku ovom natjecanju, ali i cjelokupnoj Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te svim vatrogascima Republike Hrvatske. Danas je s nama više od 2000 natjecatelja, više od 150 sudaca i već sada mogu ovo natjecanje proglasiti uspješnim. Zabilježili smo na natjecanju tri manje ozljede, kod dviju je ekipa prilikom testiranja u dolasku ustanovljeno kako su COVID pozitivni te im je zabranjen pristup na natjecanje. Pohvaljujem tim koji je ovo sve organizirao na čelu s voditeljem natjecanja Nedeljku Vukaloviću kojem upućujem posebne čestitke za organizaciju. Također bih pohvalio i sve natjecatelje jer je sve prošlo u odličnom redu“. Ocjenjujući spremnost ekipa, kazao je kako je COVID ipak učinio svoje i neke ekipe su pokazale kako nisu u onoj formi u kojoj bi bili da su mogli trenirati normalno i natjecati se. „No, siguran sam kako će se vratiti u staru formu već sljedeće godine i biti spremni za Međunarodno natjecanje u Celju“, zaključio je zapovjednik Tucaković.

I župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u ime domaćina pohvalio je natjecanje, izrazivši zadovoljstvo što se ono organizira u kolijevci hrvatskog vatrogastva: "Prije mjesta župana, bio sam saborski zastupnik te sam se imao prilike upoznati s vatrogasnim sustavom i problematikom koju su prolazili dok nisu izborili svoju samostalnost kao središnje državno tijelo. Možemo biti ponosni na naše vatrogastvo, a i u županiji konstantno u njega ulažemo. Također, ove je godine određeni broj vozila stigao i za naše vatrogasce zahvaljujući projektu MUP-a na čemu smo  zahvalni", kazao je župan Stričak.

S visokim ocjenama organizacije natjecanja složili su se i ostali članovi delegacije, uključujući i strane goste koji su svi kazali kako su hrvatski vatrogasci pokazali kako u svemu mogu biti primjer kolegama u susjednim zemljama, pa i u organizaciji vatrogasnih natjecanja te njegovanju njegove važnosti.

Nakon posjeta stadionu, uzvanici su se uputili u Muzej hrvatskog vatrogastva gdje su razgledali njegov stalni postav.

Pisane vijesti