Visoka delegacija posjetila državno natjecanje

  • Slika /slike/IMG-20230909-WA0004.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Visoka delegacija predvođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom Božinovićem obišla je natjecateljska odjeljenja

15. državno natjecanje vatrogasne mladeži koje se održava danas u Novalji posjetio je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  izaslanik Predsjednika Republike brigadir Eugen Njari, načelnik Odjela operativnog dežurstva u Zapovjedno-operativnom središtu Glavni stožer Oružanih snaga, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Dragutin Repinc, savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, u pratnji  zamjenika predsjednika HVZ-a i zapovjednika VZŽ Istarske Dine Kozlevca te potpredsjednika Mije Brlečića, Slavka Gauša, Zdenka Čarapara, Stjepana Skulibera, u ime domaćina zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimira Lončarića, izaslanice župana ličko-senjskog Vesne Stručić te u ime Grada Novalje Ivana Peranića.

Visoko izaslanstvo obišlo je natjecateljska odjeljenja koja na natjecanju odmjeravaju snage u vježbi s preprekama i štafeti, kao i vatrogasnim igricama koje su novina ovog natjecanja.
Naime, sva natjecateljska odjeljenja nakon službenog nastupa i izvođenja vježbe s preprekama za mladež, te odtrčane štafetne utrke s preprekama za mladež, sudjeluju u vatrogasnim igricama. Radi se o 5 vatrogasnih igrica, a svaka se grupa sastoji od 10 igrača. Vatrogasne igrice uključuju: vatrogasnu kuglanu, bacanje vatrogasne torbice s užetom, trčanje kroz vatrogasne ljestve, spajanje cijevi i slaganje kule od kaciga. Primarni cilj vatrogasnih igrica je da se sudionici natjecanja na zabavan i sportski način opuste nakon održanog vatrogasnog natjecanja.

Voditelj natjecanja Nedeljko Vukalović podnio je prijavak ministru Božinoviću o broju sudionika i provedbi natjecanja.
Ministar Božinović je nakon posjeta stadionu gdje se održava natjecanje čestitao predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću kao i svim županijskim zapovjednicima na organizaciji današnje manifestacije, ali i svim aktivnosti koje provodi HVZ.
„Hrvatska vatrogasna zajednica ima dugu tradiciju  što se posebno ogleda u odnosu prema mladima i djeci. I na današnjem natjecanju sudjeluje 1500 sudionika, a samo jedan pogled na današnje natjecanje govori nam da ne moramo brinuti o budućnosti hrvatskog vatrogastva. Vatrogasci se ne angažiraju samo na gašenju požara, kojih je ove godine srećom bilo manje, ali zbog povećanih padalina su se borili s poplavama i posljedicama nevremena. To je ta današnja snaga sustava koja je prepoznata izvan granica RH“, kazao je Božinović i dodao kkao su vatrogasci ključni u spašavanju ljudi i imovine, a snaga koja ima tako dugu tradiciju i čini nas bogatijim u svakom pogledu.
„Vlada RH vatrogastvu je dala mjesto koje mu pripada, a status vatrogastva je neusporedivo bolji nego što je bio. Možemo očekivati ekstremne vremenske prilike i zato nam trebaju obučeni i opremljeni vatrogasci“, zaključio je Božinović.

I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako svake sezone naučimo nešto novo, a tako je bilo i ove. „Požara je bilo na Čiovu, Župi dubrovačkoj i Grebaštici u kojima je izgorjelo oko 600 ha. Možemo reći da su svi požari brzo ugašeni, a prošle smo godine započeli akcijskim planom čišćenja puteva, pa do brojnih aktivnosti koje su proizašle iz donesenog Programa aktivnosti koji donosi Vlada RH“.
Tucaković je čestitao svim sudionicima današnjeg natjecanja kazavši kako HVZ puno ulaže u mladež kao zalog budućnosti ovog poziva važnog za sve građane RH.

Pisane vijesti