Velik broj požara otvorenog prostora

  • Slika /slike/smetliste osijek (4).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U posljednja 24 sata na području Republike Hrvatske zabilježeno je čak 38 požara otvorenog prostora koji su svi uspješno ugašeni, bez većih materijalnih šteta i ozlijeđenih osoba.

Jučer su zabilježena i 3 požara otpada: u Zagrebu, Osijeku i Visu, a jedan je trenutno aktivan i na području Sesveta. „Gorjelo je odlagalište otpada Lončarica kod Osijeka jer je došlo do zapaljenja plinova, no vatrogasci su požar uspjeli ugasiti u nekoliko sati“, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić.

Dodajmo kako se i dalje nastavlja nepovoljno meteorološko razdoblje koje pogoduje velikoj opasnosti od nastanka požara čemu svjedoči i usporedba podataka Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 (DVOC 193).
Naime, uspoređujući razdoblje do 20. srpnja ove godine sa prošlom godinom, tada je vidljivo da je u ovoj godini 71,71 % više požara raslinja, 250,05 % više opožarene površine, 35,42 % više zahtjeva za korištenjem zračnih snaga, 105 % više zahtjeva za uključivanjem intervencijskih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice te 71,43 % više ozlijeđenih osoba.

I dalje pozivamo građane na oprez i odgovorno ponašanje, osobito zbog izrazito visokih temperatura ovih dana, te na izbjegavanje paljenja vatre na otvorenome prostoru, roštiljanja u pirodi i bacanja opušaka.

U slučaju požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili centar 112.

Pisane vijesti