Vatrogasci sudjelovali u obilježavanju Dana civilne zaštite

  • Slika /slike/Vijesti/slikarcz.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uz brojne uzvanike i goste, svečanosti obilježavanja nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc Damir Trut i vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan. Ministar Božinović čestitao je svim djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, a posebice pripadnicama i pripadnicima operativnih snaga Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

"Danas organizacije civilne zaštite djeluju unutar složenog globalnog krajolika obilježenog globalnim klimatskim promjenama, urbanizacijom i proliferacijom informacijske tehnologije, što zahtijeva promjenu paradigme u njihovim operativnim okvirima.", kazao je ministar Božinović.

U sklopu obilježavanja održan je tehničko-taktički zbor gdje su pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo izložili svoju opremu. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljati su pripadnici Intervencijskih vatrogasnih postrojbi s 20 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Cilj je podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Civilna zaštita je sustav organiziranja sudionika, odnosno operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara kao i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanja posljedica uzrokovanih ratnim razaranjima, ali i terorističkim napadima.

Svim pripadnicama i pripadnicima sustava civilne zaštite želimo sretan današnji dan.

Pisane vijesti