Varteks donirao povijesne predmete Muzeju hrvatskog vatrogastva

Slika /slike/IMG_20231107_100842.jpg

Suradnjom tvrtke Varteks d.d. i Muzeja hrvatskog vatrogastva, sačuvan je još jedan dio bogate vatrogasne i industrijske povijesti

Dana 7. studenog 2023. godine organizirana je primopredaja starih vatrogasnih predmeta između tvrtke Varteks i Muzeja hrvatskog vatrogastva. Primopredaji su prisustvovali u ime tvrtke Varteks d.d. Dragica Oreški (rukovoditeljica Logistike i transporta) te Vesna Loparić  (Specijalistica za marketing), a u ime Muzeja hrvatskog vatrogastva voditelj Vedran Runjić i muzejski tehničar Danijel Labaš. Predmete su koristili Varteksovi dobrovoljni i profesionalni vatrogasci, a nakon primopredaje pohranjeni su u Muzeju, kao svjedoci bogate varaždinske vatrogasne i industrijske povijesti. 
 
Donirana je vatrogasna motorna pumpa marke Vatrosprem iz 1984. godine korištena za vježbe i gašenje požara. Pumpu je uz malo truda moguće vratiti u radno stanje. Zbirka osobne zaštitne opreme obogaćena je vatrogasnim kacigama Viplam te jaknama Neplam, koje predstavljaju osnovnu opremu hrvatskih vatrogasaca s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Uz ovako opremljenog vatrogasca idu i izolacijski aparati AUER, te aparati za gašenje požara tvrtke PASTOR. Također su poklonjeni radio uređaji Iskra i Motorola, kao i ručne svjetiljke.
 
Nastavak je ovo dugogodišnje suradnje Muzeja hrvatskog vatrogastva i tvrtke Varteks d.d., koja je započela još 2014. godine, donacijom izložbenih lutki, ali i vatrogasne opreme - drvenih kukača i  čaklje, koje su odmah postale dio postava Muzeja. Muzej također čuva odoru iz razdoblja socijalističke Jugoslavije s oznakama IDVD-a Varteks, zastavu industrijskih vatrogasaca, ali i uspomenu na prvu vatrogasnu časnicu na području  Kraljevine Jugoslavije, Anku Drvarek, djelatnicu TIVAR-a, preteče današnjeg Varteksa.
 
Posebno ističemo zajedničku suradnju oko očuvanja vatrogasnog navalnog vozila TAM 5500 iz 1966. godine. Vozilo, koje je nekad čuvalo Varteksove proizvodne pogone, preuzeo je Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Do uvrštenja u stalni postav Muzeja vozilo će se čuvati u skladištu koje koristi Muzej hrvatskog vatrogastva u vojarni u Dugom Selu.  
 
- Iznimna nam je čast što možemo sačuvati ove vrijedne predmete koji govore o bogatoj povijesti tvrtke Varteks te o razvoju vatrogastva u industriji - rekao nam je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.     

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva