Uvježbavanje međunarodnog NAMIRG tima za rad s helikopterom

  • Slika /slike/Vijesti/Uvježbavanje NAMIRG tima za rad s helikopterom 23.05.2023 (8).jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Divuljama je 23. svibnja provedeno godišnje uvježbavanje članova međunarodnog NAMIRG tima (North Adriatic Maritime Incident Response Group - Grupe za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana) za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Jednodnevno godišnje zajedničko uvježbavanje članova NAMIRG tima, instruktora Hrvatske vatrogasne zajednice i posade s helikopterom iz Eskadrile transportnih helikoptera provelo se u  Divuljama, 23. svibnja 2023., prema Programu osposobljavanja za spašavanje ugroženih osoba iz okruženja požara uz upotrebu helikoptera s naglaskom na aktivnosti vezane za gašenje i spašavanje ljudi na moru što je i osnovni cilj NAMIRG-a.

Prilikom redovne trenaže uvježbavalo se podizanje i spuštanje vatrogasaca  s opremom iz helikoptera Mi-171 Sh uz korištenje LPG dizalice helikoptera i simulacije spašavanja ozlijeđenih osoba pomoću košare za spašavanje te izvlačenje vatrogasaca u grozd u podvjesu helikoptera.

NAMIRG je EU projekt kojeg je izradila Vatrogasna zajednica Istarske županije, zajedno sa slovenskom Gasilskom brigadom iz Kopra i talijanskim Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, a koji je nastao po uzoru na MIRG EU (Maritame Incident Response Groups) kojeg su razvile zemlje Sjeverne Europe, a EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja kriznih situacija gašenja požara i spašavanja na moru.

Trenažu u Divuljama pratio je i županijski vatrogasni zapovjednik Istarske županije, Dino Kozlevac, koji je naglasio važnost stalnog uvježbavanja tima. Izrazio je zadovoljstvo što je nakon prestanka epidemije bolesti COVID-19 ove godine na uvježbavanju bio cijeli NAMIRG tim te da su i kolege iz Slovenije i Italije imali priliku uvježbavati ove specifične aktivnosti. Planira se, uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice, ove sposobnosti razvijati duž cijelog Jadrana. Posebno je pohvalio već ustaljenu suradnju s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, Eskadrilom transportnih helikoptera u Divuljama i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ovo je ujedno bila i priprema dijela vatrogasnog sustava za turističku i protupožarnu sezonu 2023. gdje su svi sudionici pokazali iznimno visoku razinu uvježbanosti.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje