U Varaždinu otvorena izložba u sklopu EU projekta SILVANUS

  • Slika /slike/SILVANUS 1.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U subotu 19. kolovoza 2023. godine u sklopu manifestacije ŠPANCIRFEST u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba posvećena EU projektu SILVANUS.
 

Uz vatrogasce i zainteresirane građane, otvaranju izložbe su prisustvovali počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, tajnik VZŽ Varaždinske Zvonko Videc, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec te Lovorko Marić iz tvrtke Micro Digital.  
 
U ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve prisutne je na početku otvaranja pozdravio voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.  
- Već drugu godinu za redom Muzej otvara izložbu za vrijeme Špancirfesta, a ovo je po prvi put da sudjelujemo u jednom EU projektu. Pošto se projekt SILVANUS bavi šumskim požarima, Muzej kroz ovu izložbu želi educirati što veći broj građana o navedenoj problematici. - rekao je Runjić i zahvalio se svim sudionicima projekta na pomoći oko organizacije izložbe.  
 
Okupljene je detaljnije sa projektom upoznao Lovorko Marić iz tvrtke Micro Digital. Istaknuo je da u EU  projektu SILVANUS sudjeluj 47 projektnih partnera iz 15 zemalja Europske unije, ali i iz Brazila, Australije i Indonezije. Projekt se bavi načinima borbe protiv šumskih požara, kroz upotrebu novih tehnologija poput robota, dronova, aplikacija za prikupljanje podataka, ali i kroz preventivno djelovanje. Spomenuo je uspješnu provedbu pilota projekta organiziranu u travnju u Šapjanama te izložbu o projektu postavljenu u Rijeci i zahvalio se organizatorima na predstavljanju projekta varaždinskoj publici.    
 
Zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš je rekao da Varaždin, kao kolijevka hrvatskog vatrogastva, prati moderne vatrogasne trendove, kroz edukaciju i opremanje vatrogasaca.
- Ovom izložbom pokazali smo da Muzej nije mjesto u kojem čuvamo povijest vatrogastva, nego mjesto edukacije građana i mjesto upoznavanja novih tehnologija. - rekao je Labaš te otvorio izložbu nakon čega su posjetitelji razgledali izložene plakate, predmete i nastavili s prigodnim druženjem.
 
O PROJEKTU
SILVANUS je akronim za projekt „Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje požarima raslinja“, čije trajanje je predviđeno u razdoblju 2021.-2025. EU-projekt SILVANUS planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji požara raslinja na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između zaštite okoliša, stručnjaka za tehnologiju i društvenih znanosti s ciljem jačanje sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promiču sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.
 
Ukupna sredstva projekta SILVANUS su 24.556.943,75 EUR, uz iznos EU sufinanciranja 19.902.190,63 EUR. Hrvatska vatrogasna zajednica sudjeluje u projektu sa 162.962,50 EUR (1.220.589,12 kn), sa stopom sufinanciranja za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu od strane EU od 100 %.
 
O IZLOŽBI
U sklopu izložbe, uz fotografije i edukativne plakate, posjetitelji će vidjeti promotivne tiskane i video materijale na temu prevencije nastanka šumskih požara kao i opremu koja se koristi na takvim intervencijama. Prisjetili smo se najvećih šumskih požara na području Hrvatske te pripremili savjete za postupanje u slučaju požara, kao i savjete iz protupožarne preventive.
 
Izložbu u sklopu projekta SILVANUS možete pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do kraja 2023. godine, u radno vrijeme Muzeja (srijeda od 9 do 15 sati) ili u drugom terminu uz prethodnu najavu  (muzej@hvz.hr)
 
AUTOR POSTAVA: Vedran Runjić (HVZ)
 
SURADNICI: Željko Cebin, Anita Čolak, Nina Francetić, Siniša Jembrih, Lovorko Marić, Natalija Runjić, Mladen Šćulac, Zvonko Videc, JVP Grada Zagreba, JVP Grada Varaždina, DVD Leskovec, DVD Ivanec, VZŽ Primorsko-goranske, VZŽ Varaždinske
 
GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Obrt za fotokopiranje Scripta Rijeka
 
LOKACIJA: Muzej hrvatskog vatrogastva, Ulica baruna Trenka 44, Varaždin
 
TRAJANJE IZLOŽBE: 19. kolovoza 2023. – 31. prosinca 2023.
 
VIŠE O PROJEKTU SILVANUS: https://silvanus-project.eu/

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva