U Slatini podijeljene licence vatrogasnim K9 timovima iz cijele Hrvatske

  • Slika /slike/Vatrogasni timovi s potražnim psima u Slatini.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Virovitičko-podravskoj županiji je 2. i 3. studenoga 2021. održano licenciranje timova s vatrogasnim potražnim psima s područja cijele Hrvatske. 

U utorak 2. studenoga 2021. je u na području Virovitičko-podravske županije, točnije u Čačincima održano testiranje K9 vatrogasnih timova, odnosno tri vježbe u sklopu licenciranja vatrogasnih timova s potražnim psima na nivou cijele Hrvatske. Svoje vještine pokazalo 20 timova među kojima su novo licenciranje prošla i dva licencirana K9 tima Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

Poslije uspješno provedene vježbe u sklopu licenciranja vatrogasnih timova s potražnim psima, u srijedu 3. studenoga je u prostoru Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine održana pokazna vježba K9 timova i podjela licenci za 2022. godinu.

Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, pozdravne riječi okupljenim vatrogascima i ostalim nazočnima uputila je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus uputivši čestitke vatrogascima i njihovim potražnim psima na uspješno provedenim vježbama. Čestitke vatrogasnim K9 timovima uputili su i Davor Ileš u ime DVD-a Čačinci, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine Branko Belošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus, u nazočnosti svog zamjenika Tomislava Uhera, zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ Matea Đuzel Doner, te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u nazočnosti svog zamjenika Ilije Nikolića.

Licence zaslužnim vatrogasnim K9 timovima i prigodne poklone uručili su voditelj svih K9 timova u Hrvatskoj Zoran Laslavić iz DVD-a Opatija u Primorsko-goranskoj županiji, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je na kraju u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića također vatrogascima čestitao na dobivenim licencama izrazivši zadovoljstvo što Virovitičko-podravska županija može biti domaćin ovakvog licenciranja, te se vratio nekoliko godina u prošlost.

- Imali smo Gunju i poplavu, ovu nesretnu koronu koja i dalje traje, imali smo prije nepunih godinu dana potres u Petrinji i Sisku. Tko je prvi bio na intervencijama u svim ovim nedaćama koje su se desile, upravo vi vatrogasci, i zbog toga naklon i zahvala do poda jer na vas uvijek možemo računati i uvijek ste nam na raspolaganju. A vama, voditeljima ovih plemenitih životinja svaka čast jer ovako obučiti pse, kroz ovakvu uzajamnu ljubav za pronalazak i spašavanje tuđih života, to nije mala stvar i ponosan sam, a osobito na ova naša dva tima u županiji - rekao je dožupan Klement istaknuvši još jednom potporu Virovitičko-podravske županije njihovom radu.

Tijekom pokazne vježbe prikazana je situacija gdje je došlo do potresom izazvanog urušavanja pričuvnih puteva i vatrogasci nisu mogli do unesrećene osobe, odnosno mjesta na kojem se sumnjalo da se osoba nalazi. Stoga je korištena vatrogasna auto-ljestva ispod koje se alpinističkom tehnikom vezala vatrogaskinja-vodič i njezin potražni pas, gdje ih je auto-ljestva podigla i prebacila na određenu udaljenost te su se po užetu spustili na sigurno područje, a potražni pas Sparky je pušten u traženje. Kada je Sparky pronašao unesrećenu osobu ispod ruševina, zatražena je potpora drugih timova kako bi se unesrećeniku pružila prva pomoć te su ga premjestili na sigurno. 

Tekst i foto: Dragutin Fišli

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje