Tucaković: Možemo biti ponosni na hrvatsku tradiciju vatrogastva

Slika /slike/hrt 4 - gvz -  Hrvatska vatrogasna zajednica.png

Povodom obilježavanja Dana vatrogastva i priprema za nadolazeću požarnu sezonu, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostovao je 7. svibnja 2023. godine u emisiji Hrvatske radiotelevizije.

Glavni vatrogasni zapovjednik je podsjetio kako Republika Hrvatska u ovome trenutku ima više od 150 000 vatrogasaca: operativaca, veterana, pripadnika vatrogasne mladeži.
“Na ovo možemo biti ponosni jer je tradicija vatrogastva u Hrvatskoj stara 160 godina. Ove godine slavimo 160 godina JVP-a Rijeka, sljedeće godine DVD-a Varaždin.To je jedna tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju i to je način života“.

U emisiji je bilo govora i o nagradama koje su dodjeljene vatrogascima prilikom obilježavanja Dana vatrogastva: povelje i plakete s likom Mirka Kolarića i Gjure Stjepana Deželića te za Najpothvat u vatrogastvu. „Nagrade su jedan od načina kako zahvaliti vatrogascima, osobito onim pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli svojim radom“, kazao je Tucaković i dodao: „Osobito je to vidljivo kod nagrade Najpothvat u vatrogastvu koja je uglavnom dodjeljivana za tehničke intervencije koje se ne odrađuju svakodnevno: od iskliznuća autobusa, do sudara vlakova i padovi zrakoplova, a u kojima su sudjelovali i spašavali vatrogasci“. Objasnio je i kako danas svjedočimo povećanju broja tehničkih intervencija, u odnosu na one požarne.

Govoreći o smanjenju broja mladih u vatrogastvu, objasnio je kako je to svugdje prisutno pa tako i u vatrogastvu, a čiji su uzroci odlazak u inozemstvo te bavljenje nekim drugim djelatnostima. „Ipak je važno kazati da i dalje postoji interes za bavljenje vatrogastvom, a svake se godine za prekvalifikaciju u Državnu vatrogasnu školu upiše oko 200 polaznika. Osim u Zagrebu, Rijeci i Splitu, odjeljenje škole postoji i u Osijeku, a time olakšavamo pohađanje nastave svim zainteresiranim polaznicima iz ovog dijela Hrvatske. “

Potreba za novom opremom i vozila tema je koja se stalno ponavlja, a nabava opreme i vozila je nešto što se svakodnevno zanavlja. „Samo posljednjih godina je nabavljeno preko 400 vozila, velika količina opreme, a i u narednim danima će se dijeliti oprema financirana iz općekorisnih funkcija šuma. U tijeku je natječaj za nabavu šumskih vozila, a i prosječna starost vozila je smanjena. Ali, tu se ne smije stati već se stalno treba raditi na unaprijeđenju i poboljšanju“, kazao je Tucaković.

Osvrnuo se i na prošlu sezonu koja je obilježena velikim brojem požara, dok je ove godine puno manje požara zabilježeno, čak 67 %. „Tome prvenstveno pridonose vremenski uvjeti i kiša, ali trava raste i treba puno opreza kad se to posuši. Također, prošle je godine život izgubio jedan vatrogasac, što nas je ponovno podsjetilo na svu težinu i opasnost ovog posla. Vatrogasci su ove godine dobili državna odlikovanja od Predsjednika RH, bili su i  na prijemu kod predsjednika Vlade RH povodom Dana vatrogastva i hvala svima na potpori koju pružaju vatrogastvu“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Spomenuo je i pripreme za novu PP sezonu koje su krenule s novim Programom aktivnosti, uvedeni su novi subjekti, a i u Mjesecu zaštite od požara provode se brojne preventivne aktivnosti od edukacije u vrtićima i školama. „Počet će proces zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, dogovorene nove dislokacije na Biševu, nove dislokacije na području Zadarske županije, a i ove godine će vatrogaskinje imati svoju dislokaciju na Supetru. I ove će se godine provesti međuresorna vježba SIGURNOST koja će biti usmjerena na gospodarstvo, vježbe će biti na postrojenjima Ine, na autocesti...Pojačat će se ophodnje, suradnja u MUP-om, uvezat će se nove kamere uz postojećih 98. Suradnja s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede se intenzivira, a pripreme za ovu sezonu su počele još prošle kada su održani prvi sastanci s ministrom Božinovićem, a županijski su zapovjednici dobili zadatak da se detektiraju novi putevi te je napravljen akcijski plan Hrvatskih šuma unutar kojeg će se u naredne 3 godine probiti više od 600 kilometara puteva“.

Spomenute su i zračne snage pa će tako u PP sezoni biti na raspolaganju do 5 Canadaira, 1 helikopter i do 200 vojnika koji će biti spremni pomoći vatrogascima, ukoliko bude potrebe.
„Kako se bližimo glavnom naporu požarne sezone, tako se i povećava broj posada i snaga koji treba biti spreman.
Pozivam sve građane da se odgovorno ponašaju da smanjimo broj požara kako bi nam turistička sezona prošla što mirnije, ali ako do požara i dođe da odmah zovu vatrogasce na broj 193 kako bi požar bio ugašen što ranije“, zaključno je kazao Tucaković.




Pisane vijesti