Svečano probijanje druge cijevi tunela Učka

  • Slika /slike/IMG-20230918-WA0001.jpg
  • Slika

Danas je održana svečanost kojom je obilježeno probijanje druge cijevi Tunela Učka, točno na pola puta između istarske i riječke strane.

Cijev duga 5,6 kilometara je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u novije vrijeme i vrijedan je 200 milijuna eura, a tunel će biti pušten u promet sredinom sljedeće godine.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministri: Oleg Butković, Branko Bačić, Davor Filipović te istarski župan Boris Miletić kao i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Otvaranju je prisustvovao i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a i zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac, zapovjednik i predsjednik VZŽ Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac i Slavko Gauš.

Radovi na tunelu trajali su gotovo dvije godine, a u njima je korišteno oko 3000 tona čelika te preko 1,3 milijuna tona iskopa. Napravljena su 24 poprečna prolaza od kojih su 12 pješački i 12 za vozila u slučaju evakuacije i incidentnih situacija te će sami tunel značajno utjecati na brzinu dolaska vozila žurnih službi na mjesto događaja.

Pisane vijesti