Svečano otvoren Vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buje

  • Slika /slike/buje (2).JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Novu godinu bujski vatrogasci ulaze i s novim vatrogasnim vozilom

Nekadašnji vatrogasni dom u Bujama, u kojem je davno djelovala i svjetski poznata tvrtka bujski Digitron, konačno je pripao bujskim vatrogascima i protekle subote 17.12.2022. svečano je otvoren.
Nakon privatizacije i pretvorbe Digitrona, ta je zgrada  mijenjala vlasnike, a poslije stečaja poduzeća zadnjeg vlasnika, Grad Buje je na dražbi otkupio cijelu zgradu. U njoj  su bujski vatrogasci dobili adekvatan prostor za smještaj vozila, opreme i aktivnosti protupožarne zaštite ljudi i imovine, a u zgradi će biti mjesta i za strojeve i opremu komunalnog gradskog poduzeća Civitas Bullearum koje obavlja važne komunalne poslove u gradu.

Porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan blagoslovio je novi dom i novo vozilo (kupljeno od kolega iz PGD-a Gradin), a svečanosti je bilo nazočno više uzvanika i među njima glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković, županijski zapovjednik Dino Kozlevac, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, načelnici općina Grožnjan, Brtonigla i Oprtalj Claudio Stocovaz, Neš Sinožić i Leo Bazjak, zapovjednik JVP Umag i Područne vatrogasne zajednice Umag Bojan Štokovac,  te predstavnici više prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Hrvatske i susjedne Slovenije.

Nakon intoniranja himni i minutom šutnje odavanja počasti preminulim članovima DVD Buje, sudionicima svečanosti srdačnu dobrodošlicu u novi vatrogasni dom, u novu kuću bujskih vatrogaskinja i vatrogasaca, zaželio je predsjednik društva Goran Rašić. Na samom početku zahvalio se svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji velikog i za Grad Buje veoma bitnog projekta, a posebice gradonačelniku Fabriziu Vižintinu.

-Hvala svim gradskim vijećnicima, Vatrogasnoj zajednici IŽ, PVZ-u Umag, poslovnim subjektima Bujštine, sponzorima i pokroviteljima vatrogastva iz kojih posebice izdvajam tvrtke Luveti i Alka Zagreb, odnosno, obitelj Markota, koji su znatnijim financijskim iznosom pomogli u realizaciji izgradnje doma i nabave novog vozila, a uz nas su od prvog dana. Zahvaljujem se i svim našim građanima i građankama te članovima ovog društva koji su jedan dio sebe dali za pomoć ovom društvu. Hvala i svim našim prijateljima, dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području RH i Prostovoljnim gasilskim društvima iz Slovenije. Riječi zahvale moram uputiti i velikom prijatelju našeg društva, našem novom sugrađanu Gerhardu Viša koji je financijski pridonio društvu i donirao tri ruksaka opremljena prvom pomoći te novi moderan DEFIBRILATOR, koji će biti na raspolaganju cijeloj Bujštini, istaknuo je predsjednik DVD-a Goran Rašić. Također, podsjetio je na dugu i zanimljivu povijest vatrogasnog doma korijeni kojeg su iz davne 1953. godine, te podvukao da su bujski vatrogasci  dugo i strpljivo čekali da društvo dobije krov nad glavom i adekvatno mjesto za nalaženje, smještaj i održavanje opreme i vozila.

Prostorija u kojoj je upriličena svečanost biti će opremljena za operativni dio društva. Osim ove prostorije, uređeni su uredi, još jedna garaža, kuhinja i sanitarni čvorovi. Radovi koji su u planu za slijedeću godinu povezani su s uređenjem prostorija na katu gdje će biti svečana sala doma i teretana.
Uzvanici svečanosti čestitali su bujskim vatrogascima na ostvarenju velikog projekta vatrogasnog doma koji nesumnjivo otvara nove mogućnosti daljnjeg razvoja bujskog vatrogastva. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice i njezinog predsjednika Ante Sanadera, skup je srdačno pozdravio Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske. Tucaković se posebno zahvalio Goranu Rašiću i ostalima  na angažiranju u realizaciji izuzetno vrijednog projekta za dobrobit građana i turista te naglasio da je u našoj zemlji značaj hrvatskom vatrogastvu dat na  najvišem nivou i da su hrvatski vatrogasci već desetljećima u Šengenu. Za vatrogasce nije nikada bilo granica  i uvijek će pomagati jedni drugima, a što zorno potvrđuje i odlična suradnja hrvatskih i slovenskih vatrogasaca, naglasio je Tucaković.

Pisane vijesti