Stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden Württemberga

  • Slika /slike/IMG-20230302-WA0002.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Informiranje o ustroju i radu bliskih vatrogasnih organizacija te stvaranje temelja buduće suradnje.

Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je 27. i 28. veljače stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden Württemberga, a izaslanstvo HVZ-a predvodili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga bilo je predvođeno predsjednikom VZ  Baden-Württemberga Dr. Frankom Knödlerom i načelnikom Državne vatrogasne škole Baden-Württemberga Friederom Liebom.
Cilj posjeta je bio međusobno informiranje o ustroju i radu bliskih vatrogasnih organizacija te stvaranje temelja buduće suradnje.

Prvi dan stručnog posjeta protekao je u prezentaciji ukupno 16 referata (8 HVZ, 8 VZ BW) kojima su predstavnici dvaju krovnih vatrogasnih zajednica opisali organizaciju vatrogastva u svojim državama,  školovanje i osposobljavanje vatrogasaca, izvore financiranja, odnose s medijima, raspoložive informacijske sustave, zaštitu osobnih podataka, aktivnosti u suzbijanju požara raslinja, rad s vatrogasnom mladeži i kandidiranje na EU-fondove. Toj prigodi nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić. Drugog dana hrvatsko izaslanstvo posjetilo je vatrogasno vježbalište u Eschbachu i profesionalnu i dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu Grada Freiburga.

Zahvala
Stručni posjet je počeo posebnom zahvalom, koju je glavni vatrogasni zapovjednik uputio prema vatrogascima Baden-Württemberga.
Naime, nepunih 48 sati nakon razornog potresa na području Banovine 2020. godine, veliki vatrogasni konvoj pomoći iz Baden-Württemberga krenuo je prema Hrvatskoj da ublaži patnje stanovništva i pomogne s vatrogasnom opremom i tehnikom lokalnim vatrogasnim organizacijama u sanaciji posljedica potresa. Nakon ovoga, uslijedila su još 4 konvoja s ukupno 82 vozila, a u kojima je došlo ukupno 186 baden-württemberških vatrogasaca.

Ključna osoba u ovim aktivnostima, kao uostalom u dosadašnjih 25 godina suradnje i prikupljanja pomoći za hrvatske vatrogasce, bio je počasni dopredsjednik VZ Baden-Württemberga Gerhard Lai, kojem je ovom prigodom uručena Potvrda o imenovanju za vatrogasnog konzula Hrvatske vatrogasne zajednice u Baden Württembergu, a temeljem odluke Predsjedništva HVZ-a od 15.12.2022. godine. Također je vatrogasno odlikovanje za međunarodnu suradnju primio Dr. Frank Knödler, predsjednik VZ Baden Württemberga.

Najviše vatrogasno odlikovanje VZ Baden Württemberga s druge su strane primili Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik i Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva HVZ.

Ustroj i financiranje vatrogastva Baden-Württemberga
Odgovorne i nadležne za vatrogastvo u Baden-Württembergu su lokalne samouprave, koje godišnje izdvajaju ukupno oko 700 milijuna EUR za potrebe vatrogastva. Tako na području Baden-Württemberga djeluje oko 115 tisuća operativnih općinskih vatrogasaca (od čega oko 2.500 profesionalnih vatrogasaca u 9 javnih vatrogasnih postrojbi), oko 6,5 tisuća vatrogasaca u gospodarstvu, oko 32 tisuće pripadnika vatrogasne mladeži, oko 30 tisuća vatrogasnih veterana i oko 5 tisuća pripadnika vatrogasnih orkestara. Na višim razinama djeluju vatrogasni dužnosnici (Kreisbrandmeister - djelatnici županija) i regionalni i državni vatrogasni dužnosnici – (Landesbrandmeister i Landesbranddirektor – djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova). Prihode od 8% premija osiguranja građevina prikuplja savezna država (oko 500 milijuna EUR godišnje), koja se po ključu raspoređuju na 16 saveznih država, pri čemu je udio Baden-Württemberga oko 80 milijuna EUR godišnje, te se ta sredstva koriste za osposobljavanje i opremanje vatrogastva. Svi vatrogasci osigurani su za ozljedu i smrt preko centralizirane osiguravajuće kuće za nezgode (Unfallkasse).

Vatrogasna zajednica Baden-Württemberga
Vatrogasna zajednica Baden-Württemberga ima 5 zaposlenika i koordinira rad Skupštine, Predsjedništva i ukupno 24 odbora, te zastupa interese vatrogastva prema lokalnim samoupravama, županijama, državi Baden-Württemberg i Vatrogasnoj zajednici Njemačke.
Posebnost Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg je i Vatrogasni hotel Sv. Florijan. Od ukupno oko 40 tisuća gosti godišnje, 80% gosti ovog hotela čine vatrogasci. Hotelom upravlja upravno vijeće sastavljeno od predsjednika i 2 dopredsjednika Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg.
 
Državna vatrogasna škola i regionalno vatrogasno vježbalište
U Bruchsalu djeluje državna vatrogasna škola Baden-Württemberga. Ukupno škola raspolaže s 21 predavaonom, svim vrstama vatrogasnih poligona i velikim smještajnim kapacitetima (210 jednokrevetnih soba), na kojima predaje 41 profesionalnih vatrogasnih instruktora od ukupno oko 100 zaposlenika.  Novo proširenje Državne vatrogasne škole očekuje se 2026. godine, a na njoj se provode sve vrste školovanja, osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca. Godišnje se za potrebe Državne vatrogasne škole izdvaja oko 10 milijuna EUR.

Uz Državnu vatrogasnu školu djeluje i prvo županijsko vatrogasno vježbalište u Eschbachu (županije Breisgau Hochschwarzwald). Cijena njegove gradnje iznosila je oko 10 milijuna EUR, a ukupno se na školi nudi preko 50 programa usavršavanja i program školovanja profesionalnih vatrogasaca u 3 osnovna modula: požar (požarna kuća), spašavanje (vatrogasni toranj, šahtovi, podrumi) i opasne tvari (cisterna, simulacija industrijskog postrojenja). Vježbalište funkcionira na bazi samofinanciranja. Plan je da se godišnje u večernjim terminima i subotom provede osposobljavanja za oko 3.000 vatrogasaca, ali i drugih službi spašavanja.

Vatrogasci Freiburga
U Gradu Freiburgu djeluje Javna vatrogasna postrojba s oko 150 zaposlenika i jedinstvena gradska dobrovoljna vatrogasna postrojba s 18 vatrogasnih odjeljenja na 14 lokacija. JVP Freiburg ima oko 3.000 vatrogasnih intervencija godišnje, dok dobrovoljni vatrogasci pokrivaju rubna područja Grada Freiburga i daju ispomoć profesionalnim vatrogascima kod velikih intervencija i na specifičnim vatrogasnim intervencijama. Također, u svih preko 1.000 jedinica lokalne samouprave djeluju jedinstvene općinske vatrogasne postrojbe s eventualnim ispostavama-odjeljenjima.
 
Nastavak suradnje

Zaključeno je da se pokrenuta suradnja intenzivira u području zaštite od požara šuma (edukacija i eventualno uključivanje njemačkih vatrogasaca u protupožarnu sezonu), vatrogasnih natjecanja i vatrogasne mladeži, te kandidiranja zajedničkih EU projekata.
Do kraja kolovoza 2023. godine namjerava se potpisati Sporazum o suradnji, te u suradnju uključiti međuresornu radnu skupinu Republike Hrvatske i Baden-Württemberga.

Pisane vijesti