Skupština Vatrogasne zajednice Njemačke

  • Slika /slike/IMG-20231104-WA0002.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Dana 4. studenog 2023. godine u bavarskom Coburgu (Njemačka) održana je 70. redovita skupština Vatrogasne zajednice Njemačke.  

Na Skupštini je nazočilo i izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice i Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice. Dan uoči Skupštine održana je tradicionalna večer Vatrogasne zajednice Bavarske, domaćina Skupštine.
 
70. skupštinu Vatrogasne zajednice Njemačke predsjednik Vatrogasne zajednice Njemačke Karl-Heinz Banse otvorio je riječima da Vatrogasna zajednica zahtijeva, umrežava, isporučuje, osposobljava, uređuje i senzibilizira, dajući sveobuhvatni pregled aktivnosti Zajednice po tim natuknicama na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Istaknuo je da Vatrogasna zajednica Njemačke broji oko 1,1 milijun operativnih vatrogasaca, te zastupa interese profesionalnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, te vatrogasaca u gospodarstvu.
Pred 147 članova Skupštine i 7 dopredsjednika usvojeno je izvješće za 2022. godinu, te je produžen dosadašnji mandat dopredsjednika za dobrovoljno vatrogastvo Hermannu Schrecku (Bavarska). Oštro je kritizirano najavljeno savezno smanjenje godišnjih financijskih sredstava za zaštitu stanovništva i zaštitu od katastrofa u iznosu od 40 milijuna EUR, te će se poduzeti sve moguće aktivnosti da se to ne dogodi.
 
Predsjednik Predsjedništva HVZ Ante Sanader ovom prigodom je istaknuo važnost prekogranične suradnje, sa zahtjevima usmjerenim prema Međunarodnoj zajednici vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) i Europskoj Komisiji, te je  predsjedniku Vatrogasne zajednice Njemačke Karl-Heinz Banseu uručio odlikovanje za međunarodnu suradnju Hrvatske vatrogasne zajednice, te plakete Hrvatske vatrogasne zajednice vatrogasnim zajednicama Njemačke i Bavarske za uspješnu stručnu suradnju.
 
 

Pisane vijesti