Skupština Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg

  • Slika /slike/WhatsApp Slika 2024-10-19 u 16.49.18_a9cc8aeb.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Za novog predsjednika VZ Baden-Württemberg izabran je dosadašnji dopredsjednik Michael Wegel, a glavni vatrogasni zapovjednik S. Tucaković u obraćanju je zahvalio  na pomoći koju su vatrogasci Baden-Württemberga organizirali tijekom i nakon Domovinskog rata te potresa u Republici Hrvatskoj

U Sinsheimu (Njemačka) 19. listopada 2024. godine održana je redovita skupština, izložba i savjetovanje Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg.  
Uz goste iz vatrogasnih zajednica njemačkih saveznih država i Austrije, na Skupštini je nazočilo i izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika HVZ i Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ.
 
Kako se radilo o izbornoj skupštini, 24-godišnji predsjednik VZ Baden-Württemberg Frank Knoedler podnio je izvješće o svom dugogodišnjem radu, budući se nije kandidirao.
 
Iz izvješća izdvajamo kako je u VZ Baden-Württemberg učlanjeno  1.100 vatrogasnih postrojbi s 193.000 članova, od čega je 115.000 operativnih članova i 34.000 pripadnika vatrogasne mladeži, te zastupa interese profesionalnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Usvojeno je izvješće za 2023. godinu, u kojoj je Vatrogasna zajednica Baden-Württemberg raspolagala s oko 2,1 milijuna EUR, te dodatno 1 milijun EUR za rad vatrogasnog odmarališta i 0,35 milijuna EUR za rad vatrogasne mladeži.  Oko 0,79 milijuna EUR stoji na raspolaganju za vatrogasnu zakladu Gustav Binder. Ministarstvo unutarnjih poslova Baden-Württemberga godišnje izdvaja oko 90 milijuna EUR za potrebe školovanja vatrogasaca (vatrogasna škola u Bruchsalu) i sufinanciranja aktivnosti i nabave vatrogasne tehnike i opreme za vatrogasne organizacije. U posljednje 3 godine svi zahtjevi za sufinanciranje su pozitivno riješeni, s tim da se stopa sufinanciranja u 2025. godini podiže s 30% na 40%. Svi vatrogasci Baden-Württemberga osigurani su za slučaj smrti na iznos od 100.000,00 EUR, na invalidnost u iznosu od 200.000,00 EUR, te operacije u slučaju nesreće na 25.000,00 EUR. Lokalna samouprava Baden-Württemberga izdvaja godišnje prosječno 67,00 EUR po stanovniku.
Za novog predsjednika VZ Baden-Württemberg izabran je dosadašnji dopredsjednik Michael Wegel.
 
Zapovjednik Tucaković: Hvala vam na pomoći koju ste uputili Hrvatskoj
Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković u obraćanju prema 680 nazočnih članova Skupštine Baden-Württemberga zahvalio je na pomoći koju su vatrogasci Baden-Württemberga organizirali tijekom i nakon Domovinskog rata, te potresa u Republici Hrvatskoj, i obećao daljnju usku suradnju  temeljem Sporazuma o suradnji koji je potpisan u 2023. godini između Hrvatske vatrogasne zajednice i VZ Baden-Württemberga.
 
Također je prigoda iskorištena za dogovore s nazočnim ministrom unutarnjih poslova Baden-Württemberga Thomas Stroblom i predsjednikom Vatrogasne zajednice Njemačke Karl Heinz Banseom vezano uz inicijativu osnivanja Vatrogasne zajednice Europske unije.
Novoizabranom predsjedniku VZ Baden-Württemberg Michael Wegelu uručena je Plaketa za dosadašnju stručnu suradnju.

Pisane vijesti