Sjednica Vatrogasnog stožera

  • Slika /slike/Vijesti/1708079999557.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Zadru danas je održana sjednica Vatrogasnog stožera kojoj su prisustvovali županijski zapovjednici iz cijele RH, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Nakon prigodnih pozdrava domaćina iz Vatrogasne zajednice županije Zadarske, raspravljalo se o provedbi zadaća iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

"Nedostaje sezonskih vatrogasaca, ali vjerujem da to neće biti problem jer odradit ćemo posao zahvaljujući našoj fleksibilnosti, iskustvu, znanju i požrtvovnosti. Najvažnije je da iz sezone izađemo, a da smo sačuvali ljudske živote", nadovezao se je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na ovu temu.

Prezentirane su informacije o provedenim aktivnostima i planovima za 2024. godinu po pitanju pružanju psihosocijalne zaštite vatrogascima. Članove stožera informiralo se o novim zakonskim propisima i planovima o dronovima u vatrogastvu za ovu godinu.

Na dnevnom redu bila su i mjerila za korištenje sredstava premija osiguranja od požara u 2024. godina. Sudionike sastanka se informiralo o postupku dodjele ENC-uređaja za vatrogasna vozila. Jedna od tema bila je i revizija EU projekta: „Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području“

Stožer je donio odluke o sudjelovanju Hrvatske vatrogasne zajednice u projektu: „Podizanje kapaciteta u Hrvatskoj, Češkoj Republici, Saskoj (Njemačka) i Sloveniji o prevenciji požara raslinja i procjeni rizika”. Odluka je donesena i o sastavu vatrogasne reprezentacije na 24. međunarodnom susretu vatrogasne mladeži CTIF-a u Trentinu, Italija. Stožer je odlučio o nastupu na svjetskom vatrogasnom natjecanju u spašavanju u prometu-WRO u Portugalu.

Na kraju sastanka predstavljen je Sustav za ranu detekciju požara iz svemira kompanije OroraTech iz Njemačke. Sustav radi na osnovi detekciji promjene temperature pomoću kamera iz svemira na satelitima i umjetne inteligencije. 

VOS | VOS