Sastanak Odbora za šumske požare CTIF

  • Slika /slike/WhatsApp Image 2022-11-11 at 11.46.26.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Francuskoj je 8. i 9. studenog 2022. održan sastanak Odbora za šumske požare Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF)

Francuska nacionalna vatrogasna škola Valabre bila je domaćin dvodnevnog sastanka Odbora za šumske požare CTIF na kojem su sudjelovali predstavnici iz 12 zemalja Europske unije. Hrvatsku su predstavljali predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić i iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ante Ivanović.

Požarna sezona 2022., kao jedna od najtežih u posljednjih nekoliko godina, bila je jedna od tema sastanka gdje su članovi Odbora prezentirali aktivnosti u svojim državama. Tijekom ljeta vidljivo je povećanje temperature na cijelom europskom području, kao i smanjenje oborina, što je povećalo rizike i dovelo do povećanja broja požara, ali i njihove žestine, a taj trend će se nastaviti i ubuduće. Razvidno je da se veliki požari s Mediterana sve češće javljaju i u sjevernim dijelovima Europe.

Radi što bolje učinkovitosti u gašenju takvih požara neophodna je rana detekcija i početno gašenje sa što većim snagama te korištenje učinkovitih sredstava za gašenje. Potrebno je provoditi kontinuirano osposobljavanje i usavršavanje vatrogasaca, usvajanje novih znanja i primjenu tehnologije te razmjenu iskustava, a svakako treba poraditi na preventivnom djelovanju radi smanjenja požarnog rizika.
Potom je prikazan način rada moderno opremljenog simulacijskog centra za požare raslinja uz upoznavanje s doktrinom, taktikom i načinima gašenja požara raslinja u Francuskoj. Predstavljeni su taktički nastupi koji se koriste kao i formacije francuskih vatrogasnih jedinica za gašenje požara raslinja.

Centar za ispitivanje i istraživanje CERN
Članovi Odbora posjetili su Centar za ispitivanje i istraživanje CERN u Valabru gdje su imali priliku upoznati način ispitivanja učinkovitosti retardanata u tzv. Zračnom tunelu kao i ispitivanje osobne zaštitne opreme vatrogasaca na utjecaj topline. Naime, Francuska već godinama koristi retardante kao jedno od učinkovitih sredstava za gašenje požara raslinja, a taktika uporabe je avionima iz zraka i vozilima na tlu.

Na sastanku Odbora Hrvatska je predstavila i budući Regionalni centar za osposobljavanje vatrogasaca u Vučevici pored Splita koji će omogućiti obuku svih vrsta organiziranih operativnih snaga i ispitivanje tehnike, opreme i sredstva za gašenje požara na regionalnoj i međunarodnoj razini. U Vučevici će biti čitav niz poligona koji će omogućavati daljnji razvoj, poboljšanje i unaprjeđenje znanja i vještina, a razvijat će se i pratiti programi prema najmodernijim svjetskim standardima u vatrogastvu.

Odbor za šumske požare Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) ustrajno je u razmjeni znanja, iskustava i pogledima na gašenje šumskih požara. Očito je da se uslijed klimatskih promjena suočavamo s ekstremnim vremenskim prilikama te moramo biti što spremniji odgovoriti izazovima koji nas čekaju u budućnosti.
 

Pisane vijesti