Radionica „Smanjivanje rizika od požara“

  • Slika /slike/IMG-20221019-WA0003.jpg
  • Slika

  • Slika

U Trogiru započela trodnevna radionica u kojoj sudjeluju vatrogasne organizacije

Danas je započela trodnevna radionica pod nazivom „Smanjivanje rizika od požara na baštini“ koja ima za cilj unaprijediti sustav upravljanja rizikom od požara na kulturnoj baštini.

Radionicu organizira Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Međunarodnim centrom za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM), JVP-om Trogir i Gradom Trogirom, a uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na radionici, u multidiscipliranim timovima, sudjeluju vatrogasne organizacije iz cijele RH, uz muzealce, konzervatore, restauratore i volontere. Nakon završetka radionice, sudionici će biti sposobni identificiati i procijeniti rizik od požara, poboljšati pripravnost i integrirati upravljanje rizikom u djelovanje svoje organizacije, izraditi scenarij izbijanja požara radi podizanja pripravnosti, angažirati lokalnu zajednicu u mapiranju rizika i identifikaciji tradicijskih znanja o prevenciji požara te identificirati mjere smanjivanja rizika s najmanjim učinkom na kulturno dobro.

Tijekom zadnjeg dana radionice održat će se vježba koja će simulirati izbijanje požara u Zbirci sakralne umjetnosti u Trogiru, a polaznici će svoje znanje i iskustvo moći implementirati u svoje djelovanje.

Konačni cilj je da svi timovi uključe naučeno u svoje ustanove, kako bi  smanjili mogućnost izbijanja požara na kulturnoj baštini, a koji imaju nemjerljive štete za nacionalnu kulturu. 

Pisane vijesti