Psihološki aspekti nagrade vatrogascima - “Ponos Hrvatske”

Slika /slike/Vijesti/Ponos Hrvatske_2023.jpg

Nagrada Ponos Hrvatske odlazi u prave ruke, a humanost koju su pokazali supetarski vatrogasci ima daleko snažniji učinak od samog pružanja pomoći unesrećenoj obitelji.

Svake godine dodjeljuje se nagrada “Ponos Hrvatske” za poštenje, dobrotu, humanost i hrabrost. Ove godine, među ostalima, nagrada je dodijeljena supetarskim vatrogascima.
Za one koji ne znaju radi se o događaju u kojem su vatrogasci nakon spašavanja obitelji iz prometne nesreće, brinuli više tjedana o dvoje djece inozemnih turista dok su roditelji bili hospitalizirani u splitskoj bolnici. Kad bismo trebali navesti za što su supetarski vatrogasci dobili nagradu, onda njihovo djelo obuhvaća istovremeno i poštenje i dobrotu i humanost i hrabrost. (Detaljniji opis intervencije i događaja možete pronaći na poveznici

Čitajući tekst, u kojem vatrogasci opisuju vatrogasnu intervenciju i sve ono što je uslijedilo nakon toga, jednostavno ne možete zatomiti emocije i empatiju prema turistima koji su doživjeli nesreću, ali istovremeno i prema plemenitom činu koji su napravili supetarski vatrogasci. Supetarski vatrogasci će Vam reći da to što su oni napravili nije ništa posebno i da bi svatko to napravio na njihovom mjestu, ali time samo pokazuju svoju skromnost. Ono što su supetarski vatrogasci napravili za obitelj koju su spašavali tijekom intervencije nakon prometne nesreće nadilazi uobičajene vatrogasne intervencije i vatrogasne aktivnost. Podsjetimo, supetarski vatrogasci su nakon spašavanja turista, brazilsko - njemačke obitelji u kojoj su roditelji zadobili teške tjelesne ozljede, a djeca (na svu sreću) prošla neozlijeđeno, skrbili o toj djeci nekoliko tjedana, pružajući smještaj i brigu djeci u prostoru DVD-a Supetar, a kasnije i roditeljima koji su bili na liječenju u Splitu.
 
Ne postoje dvije iste vatrogasne intervencije

Ova vatrogasna intervencija potvrđuje pravilo kako u vatrogastvu “ne postoje dvije iste vatrogasne intervencije”. Ova vatrogasna intervencija je po mnogo čemu jedinstvena i  istovremeno jako značajna intervencija. Činjenica kako ”ne postoje dvije iste vatrogasne intervencije” ukazuje i na to da unatoč postojanju standardiziranih operativnih postupaka i različitih protokola postupanja, vatrogasci se susreću s različitim vrstama izazova na vatrogasnim intervencijama koji nisu obuhvaćeni spomenutim SOP-ovima i protokolima. U takvim situacijama do izražaja dolazi kreativnost, vještina improvizacije i brzina donošenja odluka. Opisana situacija s kojom su se susreli supetarski vatrogasci sasvim sigurno nije opisana niti u jednom vatrogasnom priručniku niti standardnim operativnim postupcima. Tehnički gledano, nije niti posao vatrogasaca brinuti o ozlijeđenim turistima, osiguravati im smještaj, prijevoz, skrbiti o njihovoj djeci i pratiti zdravstveno stanje njihovih roditelja, ali… to su vatrogasci!  Spremnost za pomaganje drugima otvara i širi granice  onoga što uobičajeno smatramo vatrogasnim poslom. Prisutna empatija vatrogasaca prema tuđoj patnji potiče na pomicanje granica dobrote, humanosti i hrabrosti u obavljanju posla vatrogasaca.
 
Uzimajući u obzir širu sliku ovog događaja, čin koji su napravili brački vatrogasci svakako  daje i dodatan doprinos promociji hrvatskog vatrogastva i hrvatskog turizma. Svako onaj tko sazna za humanost koju su pokazali supetarski vatrogasci, osobito ako se radi o inozemnim turistima, svakako da će razviti ili učvrstiti pozitivan stav prema Republici Hrvatskoj i poželjeti posjetiti ili provesti godišnji odmor u Republici Hrvatskoj. Kod njih se stvara osjećaj sigurnosti što je između ostalog i jedna od temeljnih ljudskih potrebe (potreba za sigurnošću). Kako se u spomenutom tekstu navodi unesrećena obitelj je nakon svega izjavila da razmišljaju o trajnom preseljenju u Republiku Hrvatsku, što potvrđuje jačinu pozitivne percepcije naše Domovine. Djeca unesrećenih koja su bila zbrinuta u prostoru DVD-a Supetar stvorila su sasvim sigurno pozitivnu percepciju prema vatrogascima i vatrogasnom poslu, a tko zna možda u budućnosti netko od njih postane i vatrogasac. Često ističemo kako vatrogasci uživaju izuzetan ugled među građanima, a ispitivanja javnog mišljenja građana o povjerenju u institucije redovito ističu vatrogasce kao službu u koju imaju najviše povjerenja. Međutim, pozitivne promocije nikada dosta. Tako i ovaj čin supetarskih vatrogasaca daje dodatan doprinos promociji ne samo DVD-a Supetar  već promociji cjelokupnog hrvatskog vatrogastva. Mediji (tiskani i elektronički) koji su prenijeli ovu vijest, te sam čin dodjele nagrade “Ponos Hrvatske” vatrogascima, predstavlja snažnu promociju vatrogasaca. Građani Republike Hrvatske mogu biti ponosni na svoje vatrogasce.

Pozitivan bumerang

I sami supetarski vatrogasci imaju dobrobit od ovog događaja. Nesebično pomaganje drugima se vratilo kao jedan pozitivan bumerang. Psihološki gledano pomaganje drugima ima snažnu dobrobit za samog pomagača. Izražavanje empatije prema patnji drugih i poticaj da drugima pomažemo jača osjećaj samopouzdanja, samopoštovanja i u određenoj mjeri ublažava psihički stres. S druge strane, nakon ovog događaja uslijedila je zaslužena promocija otoka Brača, grada Supetra i supetarskih vatrogasaca za što zaslugu imaju upravo supetarski vatrogasci.

Ovaj događaja potiče na razmišljanje i otvara i neka pitanja o tome kako sustavno riješiti slične događaje u budućnosti. Na ovom primjeru moglo bi se štošta naučiti i promišljati u smjeru izrade nekog oblika Protokola o postupanju u sličnim situacijama. Supetarski vatrogasci su izvrsno reagirali u spomenutoj situaciji, ali ovakve i slične događaje je potrebno sustavno urediti kako bi postojala unaprijed propisana procedura i koordinacija između vatrogasaca i drugih nadležnih tijela, a sve na dobrobit turista i građana o čijoj sigurnosti vatrogasci skrbe. Osobito kad je riječ o turistima stranim državljanima i pripadnicima različitih ranjivih skupina (u prvom redu djece, osoba s invaliditetom i sl.) postoji potreba za pojačanom brigom i skrbi prema unesrećenima i onima koji su posredno zahvaćeni nesretnim događajem.
Na kraju možemo zaključiti, tamo gdje završava “sustav”, nastavljaju vatrogasci.
Još jednom velika zahvala supetarskim vatrogascima na dobroti, humanosti i hrabrosti.

Zoran Šimić, psiholog
Vatrogasni vjesnik 1-2/2023

 
 

Pisane vijesti