Promocija kataloga izložbe “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu”

Slika /slike/Promocija kataloga ZENE U VATROGASTVU.jpg

Promocija kataloga izložbe “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu” će se održati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u petak 20. siječnja 2023. s početkom u 18.00 sati.
 

Izložba „Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu“ realizirana je u suradnji i partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva. Po prvi je puta predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza 2022. Izložba daje prikaz povijesti žena u vatrogastvu od 1930-ih godina kada je osnovana prva ženska jedinica samaritanki pa sve do danas kada, usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i stereotipima, svjedočimo rastu broja žena hrvatskom vatrogastvu. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz Zbirke vatrogasne tehnike TMNT-a, predmeti ustupljeni od Hrvatske vatrogasne zajednice/Muzeja hrvatskog vatrogastva te privatni predmeti hrvatskih vatrogaskinja.

O izložbi i katalogu govorit će:
Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica
Vedran Runjić, koautor izložbe i tekstova kataloga
Kosjenka Laszlo Klemar, koautorica izložbe i tekstova kataloga
Barbara Blasin, autorica postava izložbe i grafičkog oblikovanja kataloga
Markita Franulić, urednica kataloga

Katalog izložbe donosi opširne tekstove vezane uz izložbene tematske cjeline, statističke podatke o udjelu i položaju žena u hrvatskom vatrogastvu, izjave vatrogaskinja te bogat slikovni materijal iz povijesti i suvremenosti hrvatskog vatrogastva.

Impresum
Izdavač: Tehnički Muzej Nikola Tesla
Za izdavača: Markita Franulić
Urednica: Markita Franulić
Tekstovi: Kosjenka Laszlo Klemar, Vedran Runjić
Grafičko oblikovanje n: Barbara Blasin
Lektura: Mirta Jurilj
Prijevod: Mirta Jurilj
Tisak: Kerschoffset d.o.o.
Naklada: 300

Promocijom kataloga ujedno najavljujemo predstavljanje izložbe u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Otvorenje izložbe održat će se u petak 27.1.2023. 
 
 

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva