Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku

  • Slika /slike/Vijesti/Program aktivnosti_sastanak_0901.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu dana 18. listopada održan je sastanak s izvršiteljima i sudionicima Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini

Na početku sastanka Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu, pozdravio je nazočne u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te im uputio zahvalu na suradnji i trudu koji su uložili u izvršenje ovogodišnjeg Programa aktivnosti.

Petkoviček je dao pregled provedbe Programa za 2021., s posebnim osvrtom na ovogodišnju požarnu sezonu, koje je zauzela šesto mjesto po broju požara u zadnjih jedaneaest godina. Naveo je da je povećan broj požara uz pružne pravce te su stoga zatražene pojačane aktivnosti, poput pojačanih mjera kontrole mjera zaštite od požara i dežurstava od strane HŽ infrastrukture i svih prijevoznika u željezničkom prometu te je zatraženo nadležno postupanje MUP-a i Agencije za sigurnost željezničkog prometa. Istaknuo je i i pozitivne pomake u ovoj sezoni, poput nabavke 224 novih vatrogasnih vozila, brže procedure za djelovanje zračnih snaga, brže uočavanje požara, praćenje tijeka požara putem slika s kamerom kao i mogućnost predviđanja razvoja i širenja požara koje u konačnici dovodi do smanjenja potrebe za angažiranjem lokalnih i državnih vatrogasnih resursa.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić dodao je da je u proljeće bila značajno povoljnija meteorološka situacija pa je tako i zabilježeno značajnije smanjivanje broja požara raslinja u odnosu na 2020. godinu. Međutim, ovo je proljeće bilo sušno, a ljeto tijekom požarne sezone vrlo toplo i ekstremno toplo što je i predstavljalo veću opasnost za nastanak i širenje požara na otvorenom prostoru.

Predstavnik Ministarstva obrane RH pukovnik Mijatović pohvalio je izvrsnu suradnju snaga MORH-a i HVZ-a koji zajednički djeluju u okviru Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH te ukratko iznio rad Oružanih snaga RH u ovoj požarnoj sezoni. Istaknuo je da je provedeno 68 protupožarnih izviđanja protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja s ciljem ranog otkrivanja požara. Izviđanjem iz zraka tako su 17 puta prvi uočili požare, inicijalno djelovali i izvještavali o tome OVZ RH.

Predstavnici subjekata Programa aktivnosti svaki ponaosob iznijeli su aktivnosti koje su provedene u njihovim institucijama s prijedlozima za poboljšanje Programa aktivnosti za 2022. godinu.

Nadzor u provedbi mjera ZOP-a
U svojim izlaganjima predstavnici inspektorata redom su istaknuli kako je najveći problem u obavljaju poslova nadzora potkapacitaranost, nema dovoljno inspektora, ali da se nadzori obavljaju u skladu sa mogućnostima. O inspekcijskim nadzorima na nivou pojedinih inspekcija izrađuju se izvješća koja se šalju Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.
Na kraju sastanka Petkoviček je naglasio da je vrlo važno postići dobru suradnju inspekcijskih službi kao i svih sudionika Programa aktivnosti, usuglašavanjem propisa te provođenjem preventivnih aktivnosti.

Zaključno, Petkoviček se još jednom u ime Hrvatske vatrogasne zajednice zahvalio svim sudionicima Programa aktivnosti na uspješno izvršenim zadacima te zamolio što žurniju dostavu prijedloga za novi Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2022. godini te podsjetio na obvezu dostave konačnih izvješća o realizaciji Programa aktivnosti do 15. siječnja 2022.
 

Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti