Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini – radni sastanci

Slika /slike/Vijesti/Sjednica Programa aktivnosti.JPG

Danas je održan online radni sastanak s izvršiteljima i sudjelovateljima zadaća preventivnih i operativnih mjera zaštite od požara koji su utvrđeni u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini.

Sastanak je u ime Hrvatske vatrogasne zajednice vodio načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček koji je izvijestio sudionike da je ovogodišnji Program aktivnosti  donijela Vlada Republike Hrvatske Zaključkom od 20. siječnja 2022. godine. Napomenuo je da je i ove godine, a sukladno zaključcima analize požarne sezone 2021. godine, Program aktivnosti donesen u siječnju s ciljem da se s provedbom potrebnih mjera i aktivnosti započne što ranije.
 
Izvijestio je subjekte da je prijedlog Izvješća o realizaciji Programa aktivnosti za 2021. upućen na uvid i mišljenje ministarstvima i nekima od istaknutijih subjekata Programa te se uskoro povratno očekuju i mišljenja na isto kako bi se Izvješće uputilo na daljnju proceduru na donošenje Vladi Republike Hrvatske.
 
U nastavku je pohvalio dosadašnju dobru neformalnu suradnju s Koordinacijom za sustav domovinske sigurnosti te izvijestio o njihovom te uključivanju ostalih novih subjekata u ovogodišnji Program aktivnosti (privatni prijevoznici u željezničkom prometu, privatni vlasnici vjetroelektrana koji podliježu inspekcijskom nadzoru, Hrvatske ceste te ostali privatni koncesionari autocesta vezano uz promidžbene aktivnosti).
 
Petkoviček je skrenuo pažnju na objavljene statističke podatke o znatnom povećanju broja požara otvorenog prostora u siječnju ove godine, a u usporedbi s prošlom godinom naglasivši kako je i to značajan podsjetnik da se s aktivnostima u provođenju mjera zaštite od požara mora započeti što ranije.
 
Prijedlog kratkoročnih mjera za poboljšanje Programa aktivnosti 2022.
Zbog zabilježenog povećanog broja požara uz pružne pravce u 2021. godini potrebno je da sve stručne službe pojačano djeluju u smislu provedbe odredbi Programa aktivnosti kao i odredbi Zakona o zaštiti od požara. Predlaže se da se i nadalje obavlja pojačani nadzor uporabe svih vagona, ispravnost iskrolomki i kočionih sustava, poštivanje ograničenja brzine za područja gdje su uočeni požari uz prugu kao i postupanja strojovođa vlakova iza kojih su nastajali požari.
 
Zbog zabilježene tendencije rasta broja požara na odlagalištima otpada sugerira se pojačani nadzor nadležnih službi svih propisanih zakonskih mjera vezanih za zaštitu od požara.
 
Svi sudionici iznijeli su svoje prijedloge odnosno planove u provedbi preventivnih i operativnih aktivnosti u provedbi mjera zaštite od požara. Tako je između ostalog spomenuto da su pojačani nadzori uz pružne pravce, da se poštivaju ograničenja brzine za teretne vlakove, da se provode inspekcijski nadzori, postavljaju se dodatne nadzorne kamere na požarom ugroženim područjima.
 
U svojem izlaganju i pukovnik Mijatović je dodao da je MORH započeo s pripremama, obučavaju se pripadnici oružanih snaga i donose se odluke za provedbu protupožarne sezone.
Predstavnik Hrvatskih autocesta Ročak spomenuo je kako su mišljenja da su poduzete preventivne mjere i organizirani sastanci s predstavnicima lokalne samouprave kao i aktivnosti nadležnih inspekcija urodile plodom jer bilježe manji broj požara uz autoceste.
 
Petkoviček je naglasio kako je i u ovom dijelu provođenja preventivnih aktivnosti izuzetno važna dobra suradnja s jedinicama lokalne i područne samouprave koje bi trebalo potaknuti na što kvalitetnije provođenje preventivnih mjera te nadzora provedenih mjera zaštite od požara.
 
Ove godine je u planu i provedba međuresorne vježbe Sigurnost 2022. koja bi se trebala održati prije početka glavnog napora požarne opasnosti.
 
U svojem izlaganju i predstavnica Državnog hidrometeorološkog zavoda Hosjak iznijela je vremensku analizu te objasnila razloge porasta broja požara u siječnju te najavila da se predviđa toplija ljetna sezona ali koja ne bi trebala biti ekstremna.
 
Na kraju sastanka Petkoviček je podsjetio sudionike Programa aktivnosti da se svi aktivno uključe u provođenje propisanih mjera, a ukoliko je došlo do promjena, dostave kontakt podatke osoba za koordinaciju i praćenje provođenja mjera aktivnosti kako bi se što učinkovitije provele sve predstojeće mjere za ovogodišnju požarnu sezonu.


Informativno-promidžbene aktivnosti

Nakon sastanka svih subjekata u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH, održan je sastanak i s temom zajedničkih informativno-promidžbenih aktivnosti. Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatske autoceste d.o.o., Hrvatske ceste d.o.o., Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o., Biba – Istra d.d. i EGIS Road Operation Croatia d.o.o. dužni su provoditi usklađene aktivnosti u cilju podizanja protupožarne kulture i upoznavanja stanovništva i turista s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju.

Na početku sastanka Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu pozdravio je prisutne i naglasio značaj ovih aktivnosti za prevenciju požara i osvještavanje važnosti odgovornog ponašanja. Nina Francetić iz Kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika dala je kratki pregled prošlogodišnjih aktivnosti. Tako je u protekloj godini, tijekom požarnih mjeseci, provedeno oglašavanje na 160 lokacija Hrvatskih šuma kao i na oglasnim prostorima u priobalnim županijama. Također su postavljeni plakati i na trajektim linijama, kao i na plažnim objektima koji uključuju svlačionice, info plakate i tornjeve za spasioce. „Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim autocestama letci za strance dijelili su se na naplatnim postajama i prodajnim mjestima ENC-a, a letci su dijeljeni i županijama putem županijskih vatrogasnih zajednica i Hrvatske turističke zajednice“, kazala je Francetić. Podsjetila je i na ostale aktivnosti koji su uključivali informiranje javnosti o svim većim intervencijama putem medija kao i emitiranje radijskih i TV spotova na kanalima Hrvatske radiotelevizije, a u što su se uključile i pojedine lokalne radijske postaje.

Provođenje promidžbenih aktivnosti jednim je djelom napravljeno kroz Muzej hrvatskog vatrogastva u kojem je prošle godine izložena izložba fotografija Darka Materića na temu šumskih požara, o čemu je govorio i voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić. On je najavio i novu izložbu „Meteorologija i vatrogastvo“ koja se planira napraviti u suradnji s Državnim hodrometeološkim zavodom u mjesecu svibnju.

Planovi za 2022.
U sklopu aktivnosti za ovu godinu, najavljen je nastavak oglašavanja na oglasnim mjestima Hrvatskih šuma, trajektima i plažama. Također se planira nastaviti dijeliti letak namijenjen turistima putem HAC-a i turističkih zajednica, ali i novih subjekata koji uključuju Autoceste Zagreb – Macelj i Bina Istru. Na sastanku je iznesen prijedlog da se distribucija letka tijekom ljetnih mjeseci proširi i na benzinske postaje gdje je velika fluktuacija domaćih i stranih turista.
 
Hvala svim medijima koji se uključuju u promidžbene kampanje Hrvatske vatrogasne zajednice:
Hrvatska radiotelevizija,  Zabavni Radio, Radio Drava D.D., Radio 105 Selnica, Radio Otok Krk, Radio Max, Hrvatski Radio Otočac, Radio Makarska, Hitradio, Radio Ilok, Rovinj Fm, Radio Koprivnica, Radio Sisak, Otvoreni Radio, Radio Ludbreg, Zfm, Obiteljski Radio Ivanić, Radio Megaton, Krugoval 93,1 Mhz, Radio Istra i Radio Ploče.

 

Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti