Predstavljeni rezultati projekta FIRESPILL

  • Slika /slike/IMG-20230328-WA0015.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Nova sigurnosna oprema i vozila te poboljšana postojeća regulativa podigli su učinkovitost žurnih službi Šibensko-kninske županije na najviši nivo

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe grada Vodice danas su predstavljeni rezultati projekta FIRESPILL - punog naziva "Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine". Na predstavljanju su prisustvovali i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan šibensko-kninski dr.sc. Marko Jelić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije Mire Lepur te viši savjetnik u Agenciji Josip Aras.
 
U sklopu događanja održana je simulacija požara u zatvorenom prostoru, pokazna vježba spašavanja sa visina i demonstracija korištenja zapovjedno – komunikacijskog vozila vrijednog 3,4 milijuna kuna nabavljenog kroz projekt FIRESPILL koje će koristiti žurne službe s ciljem uspješnije koordinacije svih interventnih službi na terenu u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija.
 
Naime, 220 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije prošlo je obuku gašenja požara u zatvorenom prostoru što su danas i demonstrirali na vježbi, a koja se pratila iz novog vozila. Novo znanje vatrogasaca kao i novu opremu pohvalio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazavši kako smo danas svjedočili sposobnostima vatrogasaca koja doprinose sigurnosti građana i turista.

Županijski zapovjednik Dukić pohvalio je ovu prekograničnu suradnju zahvaljujući kojoj je nabavljena nova oprema te nazočne vodio kroz pokaznu vježbu kao i demonstrirao korištenje zapovjedno - komunikacijskog vozila.
“Zahvaljujući ovom projektu napravljen je sustav radiokomunikacije vatrogasnih postrojbi i županijskog centra te je nabavljeno komunikacijsko vozilo, oprema za spašavanje iz dubina i s visina za javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Knin, a za postrojbe u Kninu i Drnišu kompresori za punjenje izolacijskih boca te simulator plamenih udara. Sve ovo doprinosi boljoj spremnosti vatrogasaca na sve izazove koji se pred njih postavljaju“, kazao je Dukić.
 
O projektu
 
Podsjetimo, provedba projekta FIRESPILL vrijednog 16.492.799,60 € započela je u travnju 2020. godine, a završetak svih projektnih aktivnosti planira se u lipnju 2023. godine. Ovaj strateški prekogranični projekt financiran je sredstvima Europske unije putem programa Interreg Italija-Hrvatska kojeg Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi u suradnji s 15 hrvatskih i talijanskih partnera.
 
Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a putem projekta je nabavljena sigurnosna oprema, hitna vozila na kopnu i moru, poboljšane su postojeće regulative za djelovanje žurnih službi te su izgrađeni i uspostavljeni centri za naprednu obuku članova žurnih službi.

Pisane vijesti