Predstavljen katalog izložbe "IZA VATRENOG ZIDA - ŽENE U VATROGASTVU"

Slika /slike/Predstavljanje kataloga.jpg

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u petak 20. siječnja 2023. predstavljen je katalog izložbe "IZA VATRENOG ZIDA - ŽENE U VATROGASTVU", 

O katalogu su govorili autorski dvojac Vedran Runjić i Kosjenka Laszlo Klemar, autorica postava izložbe i grafičkog oblikovanja kataloga Barbara Blasin, urednica kataloga Markita Franulić, a razgovor je moderirala grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić, 

Katalog je produkt uspješne suradnje Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla na istoimenoj izložbi, predstavljenoj zagrebačkoj publici u srpnju prošle godine. Na 92 stranice prikazana je uloga žena u vatrogastvu kroz povijest i danas, kroz teme prikazane na izložbi - od prvih žena u vatrogastvu, preko uloge vatrogaskinja u intervencijama, natjecanjima i drugim vatrogasnim aktivnostima. 

Naglasak izložbe je bio na teškoćama s kojima su se žene susretale prilikom uključivanja u zanimanje smatrano isključivo muškim. Zahvaljujući hrabrosti i upornosti pojedinki, taj svojevrsni vatreni zid, po čemu izložba i nosi ime je strušen, pa danas u vatrogasnim organizacijama 23 % članstva čine žene.

Kroz razgovor autor i autorica izložbe su govorili o nastanku ideje za vrijeme suradnje na izložbi "Žene i tehnika" kada su se i dotakli teme žena u vatrogastvu. Istaknuli su da je rad na izložbi trajao od listopada do srpnja, a da je najveći problem predstavljala ogromna količina prikupljenog materijala, u selekciji kojeg je veliku ulogu imala autorica postava izložbe. Također su istaknuli da iza izložbe stoji 40 pojedinaca i organizacija, a posebnu pomoć je pružila urednice "Vatrogasnog vjesnika" Nina Francetić. 

Predstavljanje su pratile i vatrogaskinje, među kojima i prva polaznica prekvalifikacije u vatrogasnoj školi Katica Valečić, koja se u ime svih vatrogaskinja zahvalila autorima na trudu uloženom u izložbu i knjigu.

Predstavljanje kataloga je ujedno bilo i najava događanja u Noći muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva.

FOTO IZVOR: FB Tehnički muzej Nikola Tesla, autor Jadran Boban

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva