Poziv za medije - 145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /slike/mediji_ilustrativna slika.jpeg

Svečana proslava 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice

Pozivamo vas da medijski popratite svečanu proslavu 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) koja će se održati 20. prosinca 2021. godine u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“, s početkom u 17:00 sati.

Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna organizacija hrvatskog vatrogastva u više od 14 desetljeća svojeg postojanja mijenjala je ustrojstvo, nazive i čelništvo, ali nikada nije promijenila svoj glavni cilj – a to je briga za vatrogastvo i, u konačnici, za sigurnost građana.
Hrvatska vatrogasna zajednica danas je središnji državni ured nadležan za vatrogastvo koji čini jedan od najbitnijih elemenata sustava Domovinske sigurnosti. Glavna snaga vatrogastva je 32.765 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasca te vatrogaskinja koji djeluju u 1801 dobrovoljnom vatrogasnom društvu i 76 javnih vatrogasnih postrojbi. Ove snage prosječno godišnje odrade oko 30 000 intervencija, od požara objekata i otvorenog prostora do svih vrsta spašavanja, akcidenata s opasnim tvarima i drugih intervencija.

Svi ovi segmenti vatrogastva bit će prikazani i u dokumentarnom filmu „Zovi 193“ čija se pretpremijera očekuje upravo na ovoj svečanosti. Film nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), rezultat je dugogodišnje odlične suradnje HVZ-a i HRT-a,  na dinamičan način prikazuje vatrogasnu svakodnevicu u postrojbama, brojne aspekte vatrogasnog poziva kao i mnogobrojne izazove i opasnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno susreću.

Svečanost će ujedno biti prilika i za dodjelu najviših vatrogasnih priznanja, Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića i Gjure Stjepana Deželića.
 
Program
17.00 - Početak svečanog Programa
          - Državna i vatrogasna himna
17.10 - Prigodna obraćanja
17.35 - Dodjela Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića i Gjure Stjepana Deželića
18.00 - Glazbeni intermezzo
18.05 - Pretpremijera dokumentarnog filma “Zovi 193”
19.00 - Glazbeni intermezzo           

 
Kontakt osoba: Nina Francetić, nina.francetic@hvz.hr, 091/112-0003.
 
Molimo predstavnike medija da svoj dolazak najave na e-mail: mediji@hvz.hr, najkasnije do petka, 17. prosinca 2021. godine do 10.00 sati. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne i novinarske iskaznice te broj mobitela.

Ulazak je moguć uz posjedovanje EU digitalne potvrde, liječničke potvrde o preboljenju bolesti Covid-19 ili uz rezultat testiranja, ne stariji od 48 sati.


Pisane vijesti