Požari u Dalmaciji

  • Slika /slike/Foto DVIP (1).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice je lokaliziran i postupno se otpuštaju snage iz kontinentalnih županija.

16. srpnja
08:00

Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja, proglašen je lokaliziranim 15. srpnja u 21:00 sat. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline.

Prema trenutno dostupnim podacima, na intervenciji gašenja požara tijekom dana sudjelovalo je 56 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Uslijed gašenja požara jedan vatrogasac DVD-a Sigetec (Vodice) je ozlijeđen (ozlijede ruku) te je zbrinut od strane HMP. Na večer su postepeno otpuštane preostale snage iz Primorsko – goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a tijekom jutra očekuje se otpuštanje snaga iz Koprivničko – križevačke županije te JVP Ivanić Grada iz Zagrebačke županije koji su još ostali na požarištu. Pored navedenih snaga, na intervenciji su i vatrogasci iz IVP Šibenik i IVP Split.

15. srpnja
21:30
Požar Zaton, Vodice je lokaliziran u 21:00 sat.
Na dežurstvu ostaje 40 vatrogasaca sa 13 vozila.


08:00
Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja u 11:14 sati pod nadzorom je gasitelja.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva Air Tractora te ukupno 370 vatrogasaca sa 107 vatrogasnih vozila sa vozila. područja Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, IVP Split i Šibenik, PP NOS HV kao i pripadnici policije.

U večernjim satima sa požarišta su otpušteni vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Tijekom noći na sanaciji i čuvanju požarišta bilo je 160 vatrogasaca sa 57 vatrogasnih vozila.

14. srpnja

15:00
Požar kod Zatona i dalje je aktivan, na terenu je oko 350 vatrogasaca sa 110 vozila.
Nema otvorene vatre, radi se na sanaciji požarišta te vatrogasne i zračne snage i dalje nastavljaju s gašenjem kako bi požar bio u potpunosti lokaliziran.

Prema trenutnoj procjeni, opožareno je 3300 hektara trave, niskog raslinja, makije, crnogorice, bjelogorice te poljoprivrednih površina.

Zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta indeks opasnosti od šumskog požara za veći dio Hrvatske je velik, a za područje cijelog priobalja i vrlo velik.
Podsjećamo građane na odgovorno ponašanje, izbjegavanje bacanja opušaka i ostavljanja žara.

Također, apeliramo na građane da ne dovode sebe u opasnost i ne otežavaju vatrogascima gašenje približavanjem mjestu požara  kako bi promatrali, snimali požar i njegovo gašenje.

11:30
Požar se i dalje aktivno gasi, još nije lokaliziran. Situacija je bolja nego jučer, saniraju se rubni dijelovi požarišta.
Uz postojeće vatrogasne snage, na požarište stižu i vatrogasci Koprivničko-križevačke županije sa 27 vatrogasaca i 11 vozila.

U gašenju sudjeluju i 3 Canadaira.

7:30
Tijekom cijele noći više od 300 vatrogasaca borilo se sa vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline.
Vatrogasci su uspjeli požar noćas oko 2 sata staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontroliranog širenja vatre i velikih fronti, požar je okružen sa svih strana.

“ Od 6 sati su uključena i dva Canadaira. Noćas je bilo anažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vozila“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao kako su izvanredne dislokacije angažirane iz Splitsko-dalmatinske 10/4, Ličko-senjske 13/5, Primorsko-goranske 22/8, Karlovačke 38/13, Zagrebačke županije 29/8 i Zadarske županije 6/2, a u dolasku je i Koprivničko-križevačka županija.

„Noćas nije bilo naredbe o evakuaciji, stanovnici su branili svoje kuće i hvala im svima. Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali srećom bez ozlijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3000 ha", dodao je Tucaković.

Vatrogasci  s ostalim snagama do daljnjeg ostaju na požarištu.

13. srpnja

21:30
U večernjim satima Zaton je posjetio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra obrane Marija Banožića, a dočekali su ga glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski zapovjednik Darko Dukić te predstavnici regionalane i lokalne vlasti.
„Svjedočili smo danas najvećem požaru ove godine i ono što je nabitnije da su sačuvani životi te da nitko od vatrogasaca nije stradao“, kazao je Plenković.
Zahvalio je svim službama koje su danas obuzdavale vatrenu stihiju te logistički pomagali u ovim izvanrednim okolnostima.

"Znali smo da će ovo ljeto biti ekstremno jer su nas na to pripremili požari iz prve polovice godine kojih je bio povećan broj u odnosu na prethodne godine. Na klimataloške promjene ne možemo utjecati, ali možemo na sustav kojeg smo dobro ustrojili i vatrozaštitu na koju se možemo osloniti“.

Na kraju je dodao i kako će se obiteljima čiji su objekti stradali pomoći te će im se pronaći odgovarajući smještaj.


20:30
Na požaru kod Zatona ukupno je angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila.
Dodatne su snage stigle iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i 6 vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i 5 vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa 9 vatrogasaca i 4 vozila.
Pripadnici Karlovačke županije su u pripravnosti.

Prema riječima županijskog zapovjednika Darka Dukića, požar se nošen vjetrom brzo proširio među kuće Zatona i Rasline zbog čega je određeni dio objekata nagorio. "Vatrogasci rade na lokalizaciji požara, ali gusta vegetacija i snažan vjetar koji mijenja smjer otežavaju njegovo gašenje. Fronta požara ide dosta brzo te je pred vatrogascima teška noć", kazao je Dukić.

18:20
Na požaru kod Zatona angažirano je oko 150 vatrogasaca, a glavni vatrogasni zapovjednik uputio je 25 vojnika kao i pripadnike Ličko-senjske županije s vozilima i opremom na čuvanje požarišta u Raslini.

17:45
Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u pripravnost, kao ispomoć kolegama na požaru u Zatonu, stavljeni su vatrogasci iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

17:00
Požar kod Zatona je zahvatio dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i spriječavaju njegovo širenje.
Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske županije te dva Canadaira.

Puše jaka tramuntana.

Požar kod Pridrage je ugašen, a obranjene su kuće na požaru kod Visočana.

15:45
Dva Air Tractora gase požar u Zadarskoj županij na području Visočane te jedan Canadair na području Zatona, u Šibensko-kninskoj županiji.
Objekti su i dalje ugroženi kod Zatona.

15:25
U Zatonu je požar došao do kuća, ali su sve obranjene.
Jak vjetar otežava gašenje požara stoga su poslane i dodatne snage iz Splitsko-dalmatinske županije: 20 vatrogasaca i 7 vozila te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split.

14:00
Požar na Benkovačkoj cesti i dalje je akivan i gase ga vatrogasci uz pomoć dva Canadaira.

I požar u Zadarskoj županiji, na području Visočane, aktivan je i gase ga vatrogasne snage te jedan Canadair i dva Air Tractora.
 
12:20

Na području Šibensko-kninske županije došlo je do novog požara na području naselja Boraja gdje je uslijed prometne nezgode došlo do zapaljenja.

Canadair je preusmjeren na ovaj požar gdje će djelovati uz pomoć vatrogasnih snaga.

12:00
U Zadarskoj županiji izbio je požar kod područja Visočane gdje se, uslijed zapaljenja kombi vozila, požar proširio na travu i nisko raslinje.
Nema opasnosti od širenja na objekte, a na požarište je upućen i Candair koji će gasiti uz djelovanje vatrogasnih snaga.
 
Aktivan je i požar na Benkovačkoj cesti, u Šibensko-kninskoj županiji.
Požar gase vatrogasci te 1 Canadair.

Foto: DVIP, JVP Split, J. Jadrijević

VOS