Povećanje broja požara

  • Slika /slike/Infografika-intervencije-sijecanj_2022.png
  • Slika

Statistički podaci govore kako je u siječnju ove godine došlo do značajnog povećanja broja požara u odnosu na isto razdoblje protekle godine

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 tijekom siječnja ove godine ukupno je zabilježeno 585 požara otvorenog prostora, što je za razliku od siječnja 2021. godine kada je zabilježeno 236 požara - povećanje za čak 147 posto.

No, ne bilježi samo ova kategorija rast broja požara u odnosu na 2021. godinu. Naime, u siječnju je zabilježeno 317 požara raslinja, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 49, što je povećanje od 546 posto, a opožarena površina se povećala sa 69 na 620 hektara. I kod požara objekata povećan je broj požara pa ih je tako u siječnju zabilježeno 547, dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo 493, a ukupan se broj požara povećao sa 772 na 1.201, što je uvećanje od 55 posto.

Nažalost, i broj ozljeđenih i stradalih bilježi povećanje. Tako je tijekom siječnja ove godine zabilježeno 12 ozljeđenih dok ih je prošle godine bilo 6, a broj smrtno stradalih se sa 3 povećao na 4 osobe.

„Siječanj je obilježio veliki požar koji je izbio na predjelu Ivašnjak, kod Lokve Rogoznice. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume na procijenjenoj površini od 115 ha, a u njegovu je gašenju sudjelovalo 150 vatrogasaca. Požar je bio izrazito zahtjevan jer je izbio za vrijeme jake bure, a samo gašenje otežavao je i težak teren. Srećom, vatrogasci su uspjeli spriječiti njegovo širenje, a obranjeni su svi objekti, bez ljudskih žrtava. Povećanju ukupnog broja požara u prilog idu i vremenski uvjeti budući da u proteklom razdoblju nisu zabilježene veće padaline pa je trava relativno suha. No, to svakako govori i o činjenici da se pojedinci i dalje neodgovorno ponašaju, nesvjesni kako njihovi postupci mogu biti uzrokom velikih požara“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
Podsjetio je kako je sigurniji način zbrinjavanja biljnog otpada kompostiranje te kako bilo koje spaljivanje većih količina raslinja treba prijaviti nadležnoj vatrogasnoj službi. „Zbog nepažnje i nepromišljenosti pojedinaca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta stoga pozivamo građane na oprez. Tome je dokaz i povećan broj požara u objektima što samo svjedoči kako je potrebna veća odgovornost u sezoni grijanja te prilikom kuhanja“, podsjetio je zapovjednik Tucaković. 

Pisane vijesti