Povećan broj požara otvorenog prostora

  • Slika /slike/djh.jpg
  • Slika

Gostovanje u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević gostovali su jutros u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“. Tema emisije bili su požari otvorenog prostora koji su posljednjih dana zabilježeni u većem dijelu Hrvatske.

„Velik broj požara zabilježen je i u posljednja 24 sata, a neki su još aktivni kao npr. na području Gračaca, Kruševa i Svilaje te bih pozdravio sve vatrogaskinje i vatrogasce koji su i tijekom noći gasili i čuvali požarišta“, kazao je uvodno zapovjednik Tucaković i objasnio kako požari otvorenog prostora podrazumijevaju i požare raslinja, šuma, strništa i svega onog što može gorjeti na otvorenom prostoru, a što može izazvati nekontrolirano gorenje. „Požari otvorenog prostora imaju i poseban tijek gorenja jer dosta ovise o meteorološkim uvjetima na terenu. Velik broj požara kojima svjedočimo izazvani su ljudskom radnjom, namjerno ili iz nehaja, i predstavljaju veliku opasnost od proširenja na veće površine što vidimo i ovih dana kada bilježimo povećan broj požara u odnosu na  prošlu godinu“, rekao je Tucaković.

Povećanje u odnosu na 2021. godinu
Zapovjednik Kovačević je kazao kako su prošle godine u istom razdoblju do kraja ožujka imali 450 požara, a sada su već blizu 800. „Ono što je važno naglasiti jer kako je do ovog povećanja požara došlo u ožujku. Izdali smo zabranu vatrogasnim postrojbama da izdaju dopuštenja za loženje na otvorenom prostoru i tako će biti dok ne padne prva obilnija kiša“, kazao je Kovačević i pohvalio suradnju s policijom s kojima imaju preventivne radnje i ophodnje, a djelatnici MUP-a vrše izvide i postupanja. „Mi na tjednoj bazi imamo sastanke, imamo zajedničke ophodnje i suradnja je odlična“, dodao je.

Govoreći o brojčanim pokazateljima, Tucaković je objasnio kako je za 80% povećan broj požara raslinja.
„Prošle godine ih je bilo 1522, a 2701 već sada, prošle godine bilježimo 16 angažiranja kanadera, a ove godine 27. Dakle, uslijed dugačkog sušnog razdoblja, vjetra, ali i nedogovornosti pojedinaca, došlo je do povećanja broja požara. Odluke su propisane i Programom aktivnosti kojeg donosi Vlada RH kao i odlukama jedinica lokalne samoprauve i važno je slušati upute, javiti se vatrogascima i ne paliti biljne ostatke za vrijeme vjetra. Trebamo raditi na edukaciji i zato je važno imati i poruke na plakatima, brošurama, organizirati promidžbene emisije – sve su to načini kako možemo educirati građane“, kazao je Tucaković.

Govoreći o trenutnom stanju na terenu, Kovačević je kazao kako je jutros angažirano 30 vatrogasaca i to prvenstveno  na području gradova Sinja i Trilja. „Postoje zakonski propisi za svrhom smanjenja požara i ako ćemo ih se pridržavati, tada neće biti problema. Što se fizičkih osoba tiče, najvažnije je da se prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru jave nadležnoj vatrogasnoj postrojbi koja će tada odlučiti hoće li ili neće izdati odobrenje, ovisno o vremenskim prilikama i uputit će ih kako i u kojim uvjetima smiju ili ne smiju paliti“, objasnio je Kovačević.

Pripreme za protupožarnu sezonu
U emisiji je bilo i govora o pripremama za nadolazeću protupožarnu sezonu te je Tucaković kazao kako se kontinuirano radi na poboljšanju opremljenosti vatrogastva. „Više od  400 vozila proteklih je godina stiglo u vatrogasni sustav i hvala Vladi RH na tome. U vatrogastvo je vrlo bitno ulagati. Kažimo i kako su dugoročne posljedice na biljni i životinjski svijet kad izazovemo požar i na na taj način uništavamo prirodu. Zalažem se za to da se zabrani spaljivanje u cijeloj RH, da postanemo ekološki osvješteni jer požari mijenjaju cijeli ekosustav“, upozorio je Tucaković i dodao kako su pripreme za novu protupožarnu sezonu u punome jeku te kako sve ide prema planu.

Na kraju emisije bilo je i govora oko vatrogasnog angažmana u pomoći Ukrajini. „Vatrogasci su uključeni u sve što je potrebno, a ovih dana su uključeni u zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, prijevozu ljudi, prikupljanju humanitarne pomoći te logističkoj potpori. Vatrogasci su uvijek bili i bit će na raspolaganju građanima“, zaključio je Tucaković.
 

Pisane vijesti