Potpisan Sporazum o suradnji između Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Hrvatske vatrogasne zajednice

  • Slika /slike/img_1077.jpg
  • Slika

  • Slika

Sporazumom se utvrđuje suradnja između Platforme HŽG-a te HVZ-a u provedbi domaćih i međunarodnih projekata od obostranog interesa iz područja razvoja i unapređenja sustava vatrogastva, zaštite od požara i civilne zaštite.

U Puli je danas održano službeno potpisivanje Sporazuma o suradnji između Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Župan Boris Miletić zaželio je uzvanicima dobrodošlicu u Istru i istaknuo kako mu je iznimno drago što se ovako važan Sporazum o suradnji potpisuje upravo u Istarskoj županiji.
 
„Imali smo izrazito zahtjevnu godinu koju je obilježila suša i nemali broj požara, od kojih su neki bili i najopasniji do sada, poput onog u Novigradu i onog u Puli. Na svu sreću i uz znatnu pomoć naših vatrogasaca i kanadera, spriječene su ljudske žrtve, ali i veća šteta za privatnu imovinu. Ovaj naš sustav u Istri funkcionira, a ovim Sporazumom bit će dodatno unaprijeđen jer je naš sustav civilne zaštite najviše oslonjen upravo na vatrogastvo. On je kičma i stup i bez naše vatrogasne zajednice to ne bi tako funkcioniralo“, poručio je župan Miletić upozorivši pritom i na klimatske promjene koje dodatno povećavaju vremenske ekstreme.
 
Županijski vatrogasni zapovjednik  i načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio se sudionicima potpisivanja Sporazuma te posebno županu Miletiću na prijemu.
 
„Katastrofe su prisutne, svjedočili smo velikom požaru u Puli, a vidimo i što se događa s poplavama i nevremenima. Mi smo itekako kao Istra zainteresirani da sustav bude komplementaran i da dajemo svoj doprinos smanjenju rizika. Ono što želim naglasiti je da je sustav civilne zaštite oslonjen na vatrogastvo i vatrogasci su ti koji upravljaju tim sustavom, što je pokazatelj da sustav može biti jedinstven i komplementaran“, rekao je načelnik Kozlevac.
 
Glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković poručio je kako je iznimno sretan što se danas potpisuje ovaj Sporazum, koji potiče suradnju, te zapravo učvršćuje odnose s jedinicama lokalne, odnosno područne samouprave.
 
„Upravo ovdje u Istri suradnja vatrogastva i jedinica lokalne samouprave je vrlo bliska i jako dobro funkcionira. Vatrogastvo je decentralizirana funkcija i ona u najvećoj mjeri mora takva i ostati. Ovo je put da ne dođe do nekakve veće centralizacije: poticanje suradnje i na međunarodnom planu, u projektima, i sve ono što možemo zajedno učiniti kako bi doveli do smanjenja rizika i izbijanja požara, poplava i drugih nepogoda“, kazao je zapovjednik Tucaković.
 
Zastupnik Platforme hrvatskih gradova i županija za smanjenje rizika od katastrofa Marijan Vundać istaknuo je kako nije slučajno da su upravo Istarsku županiju izabrali za potpisivanje ovog Sporazuma.
 
„Nažalost, dok nema nevolje nema potrebnog razumijevanja za sustav civilne zaštite koji je iznimno bitan, a Hrvatska vatrogasna zajednica je u tom sustav najvažniji faktor. Posebno mi je zadovoljstvo što nas je župan Miletić primio i što prepoznaje važnost ovog sustava jer nije tako u ostatku države. Platforma je udruga građana, ali je dobar model udruživanja jedinica lokalne samouprave, da svi zajedno radimo na jednom boljem sustavu“, kazao je zastupnik Platforme Marijan Vundać.
 
Sporazum o suradnji između Platforme HŽG-a te HVZ-a potpisali su glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-e Slavko Tucaković i predstavnik Platforme HŽG-a Marijan Vundać, a prisustvovao je i član izvršnog odbora Platforme Denis Stipanov.
 
Sporazumom se utvrđuje suradnja između Platforme HŽG-a te HVZ-a u provedbi domaćih i međunarodnih projekata od obostranog interesa iz područja razvoja i unapređenja sustava vatrogastva, zaštite od požara i civilne zaštite. Također, Sporazumom se utvrđuje kako postoji široko područje interesa u zaštiti i spašavanju ljudi, materijalne imovine i kulturnih dobara, u zakonodavnom i operativnom smislu između sporazumnih strana.

Izvor: Istarska županija

Pisane vijesti