Potpisan sporazum između francuske humanitarne udruge vatrogasaca Pompiers de l’Urgence Internationale (PUI) i domaćih vatrogasaca

  • Slika /slike/Vijesti/20240711_110418.jpg
  • Slika

Udrugu Pompiers de l’Urgence Internationale (PUI) čine stručnjaci vatrogasci s iskustvom u izvanrednim kriznim situacijama.

Dana 11. srpnja 2024. godine u dvorani Osječko-baranjske županije u Osijeku, a u nazočnosti predstavnika francuske Ambasade u Hrvatskoj, predstavnici vatrogasnih zajednica županija Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Zagrebačke potpisali su Konvenciju i Sporazum o bilateralnoj suradnji s Udrugom “Međunarodna vatrogasna pomoć”iz Republike Francuske (Pompiers de l' Urgence Internationale - PUI, web: https://pompiers-urgence.org/). Potpisivanju su nazočili Predsjednik Predsjedništva HVZ Ante Sanader i načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ Mario Starčević.
 
Francuska udruga “Međunarodna vatrogasna pomoć” - Pompiers de l’Urgence Internationale (PUI), sa sjedištem na adresi  1, Avenue de l’Abattoir 87000 Limoges, francuska je vatrogasna humanitarna udruga koja pruža međunarodnu pomoć kod prirodnih i humanitarnih katastrofama. Svi članovi Udruge PUI dobrovoljno interveniraju i mogu se mobilizirati u kratkom roku.
 
Konvencija, odnosno Sporazum o suradnji između PUI i spomenutih vatrogasnih zajednica županija pokriva sljedeće ciljeve:
  • Provedbu zajedničkih projekata na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini za osposobljavanje vatrogasaca u područjima spašavanja i drugih vještina,
  • Međusobnu podršku u okviru europskih projekata i razvoj pratećih inovacija misije civilne sigurnosti,
  • Suradnju svih oblika u području osposobljavanja,
  • Poboljšanje sustava civilne sigurnosti za dobrobit stanovništva.
 
Provedba ciljeva konvencije provodit će se na temelju sljedećih oblika suradnje:
  • Provedba tečajeva osposobljavanja u Hrvatskoj i Francuskoj,
  • Slanje specijaliziranog PUI spasilačkog tima za podršku za operacije spašavanja, hitnu ili humanitarnu pomoć u slučaju katastrofe, u skladu s pravilima INSARAG-a i suvereniteta zemlje,
  • Razmjene iskustava između PUI i spomenutih vatrogasnih zajednica županija putem tečajeva, konferencija ili radnih grupa.


Pisane vijesti