Pomoć Ukrajini

Slika /slike/pravda foto.jpeg

Hrvatska vatrogasna zajednica donira vatrogasnu opremu ukrajinskim kolegama

Prizori ruske agresije na Ukrajinu u jutarnjim satima 24. veljače šokirali su svijet. Ukrajina je proglasila ratno stanje, a brojni su gradovi pod napadom. Već sada brojke govore kako je u napadima ubijeno 137 ljudi, a više od 300 ljudi je ranjeno među kojima su i brojni civili.

Na održanoj sjednici Vlade RH donesena je Odluka o upućivanju žurne pomoći Ukrajini, ukupne procijenjene vrijednosti 9,1 milijuna kuna. Pomoć u opremi i robi bit će upućena iz raspoloživih zaliha i sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane RH, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Hrvatske vatrogasne zajednice.

U sklopu sjednice potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti spremne za izvršenje zadaća u okviru svojih nadležnosti. Ova pomoć Ukrajini upućuje se kao izraz solidarnosti, a Vlada RH je naglasila i kako je Hrvatska spremna pomoći Ukrajini u poslovima razminiravanja.

Hrvatska vatrogasna zajednica svojim ukrajinskim kolegama donira opremu u vrijednosti od 400.000,00 kn, a koja uključuje zaštitne vatrogasne kacige, zaštitne čizme, vatrogasne D cijevi, radne cipele, vreće za poplavu, zaštitna odjela, vreće za spavanje, pumpe za vodu, motorne pile, reflektore za zaštitu i naprtnjače.

HVZ / HINA, Foto: Pravda Gerashchenko

Pisane vijesti