Početak glavnog napora požarne sezone

  • Slika /slike/pozar.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

S radom počinje i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama

Glavni napor požarne sezone kao i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama započinje danas, 13. lipnja točno u podne.
Odluka je to koju je donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja kao i sa zapovjednikom vojnih snaga. Na navedenu su odluku utjecale i klimatske značajke koje utječu na indeks opasnosti od nastanka šumskih požara.

Kako je kazao zapovjednik Tucaković, početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planiran je za 23. lipnja 2022. godine.
„U planu je zaposliti do 1131 sezonskog vatrogasca i 25 domicilnih vatrogasaca, a osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu – Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju u 2022. godini dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima“, najavio je Tucaković.
Dodao je i kako u protupožarnoj sezoni 2022. vatrogasni sustav ima na raspolaganju: 2283 vozila za gašenje požara i spašavanje, 114 vozila za spašavanje s visina, 166 vozila za aparate i posebnu opremu, 3 sanitetska vatrogasna vozila, 10 vozila s opremom za zaštitu od opasnih tvari, 382 zapovjedna vozila, 1165 vozila za prijevoz vatrogasaca, 110 opskrbnih vozila, 146 specijalnih vozila te 61 plovilo.

Sigurnost je najvažnija
„U pripremi nove sezone izrađeni su standardni operativni postupci, provedena su osposobljavanja te je nabavljena dodatna vatrogasna zaštitna oprema. Također, provode se i brojne promidžbene i informativne kampanje: od radijskih i TV spotova, do plakata i letaka postavljenih na plažama, trajektima, graničnim prijelazima i frekventnim mjestima uz prometnice. Prema prognozama, čeka nas ljeto s visokim temeperaturama uz malo padalina što znači da će indeksi opasnosti od požara biti visoki. Ali možemo reći da smo poduzeli sve preventivne radnje kako bismo broj požara sveli na minumum, a vatrogasni sustav pripremili za brzo reagiranje u slučaju bilo kakve ugroze. Cilj nam je da se građani i turisti u Hrvatskoj u svakom trenutku osjećaju sigurno“, zaključno je kazao Tucaković.

Pisane vijesti