Petrinja obilježava treću obljetnicu razornog potresa

Slika /slike/WhatsApp-Slika-2023-12-29-u-13.11.05_12201e9b-1024x768.jpg

Danas, 29. prosinca 2023., Grad Petrinja je obilježila tri godine od razornog potresa koji je ostavio dubok trag u srcima njegovih stanovnika, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj dan nije samo podsjetnik na nastalu štetu i gubitke, već i simbol zajedništva i nepokolebljive volje građana Petrinje i Banovine.

Program obilježavanja je započeo u 12:00 sati okupljanjem kod Mosta volontera, simboličnog mjesta koje spaja prošlost s nadom u bolje sutra. Most volontera predstavlja srce zajedništva i središte humanitarnih aktivnosti koje su se odvijale tijekom i nakon potresa.
U 12:19 sati je započeo mimohod, predvođen predstavnicima operativnih snaga i Hrvatske vojske i branitelja, mimohod je završio na trgu hrvatskih branitelja, gdje su zapaljenje svijeće kod spomen ploče stradalima u potresu. Ovaj mimohod ne samo da odaje počast žrtvama potresa, već i slavi duh zajedništva koji je pomogao Petrinji da se ponovno digne.

Iako je potres 2020. godine donio ogromnu štetu, nije uspio slomiti duh Petrinjaca i onih koji su priskočili u pomoć. Ova obljetnica je prilika da se prisjetimo hrabrosti, solidarnosti i neumorne volje koju su Petrinjci i volonteri iz cijele Hrvatske pokazali u najtežim trenucima. Ovim događajem, Petrinja šalje poruku nade.
Prije tri godine, u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Strašnik u blizini Petrinje, potresom magnitude ML 5.0 započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice.
U katastrofalnom potresu, osim Laure Cvijić koja je stradala u Petrinji, živote je izgubilo i pet osoba u Majskim Poljanama kod Gline: Franjo i Mario Tomić, Dušan Bulat, Mile Jurković i Darko Kozić, (od ozljeda zadobivenih u potresu, nekoliko mjeseci kasnije preminula je još jedna stanovnica ovog mjesta). U Žažini je u potresu 29. prosinca smrtno stradao crkveni orguljaš Stanko Zec. Pomažući na otklanjanju posljedica potresa i sanaciji štete, život je 3. siječnja 2021. u Petrinji izgubio Albin Canjar, a 20. siječnja u Sisku je, pomažući mještanima u sanaciji krova poginuo Kristijan Dobrinić.

Podsjetimo na riječi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je prilikom uručenja zahvalnice za sisačke i petrinjske vatrogasce u svibnju 2022. rekao:
„Spašeno je 30-ak života i čast je biti s vama jer ste bili prvi kada je to trebalo. Napravili ste velik posao u izazovu koji je nama bio nepoznanica jer iako se vatrogasci obučavaju za visine i dubine te spašavanje u ruševinama, brza reakcija i fleksibilnost vatrogasnog sustava, osobito na području Sisačko-moslavačke županije, bila je presudna za uspjeh“.

Tucaković je naglasio i kako su pripadnici JVP-ova, zajedno s kolegama iz dobrovoljnih vatrogasnih društava, zajedno radili i djelovali. „Vi ste reagirali prvi, a DVD-ovi su se odmah tome priključili: od interventnog djelovanja do logističke potpore koja je bila bitna u prvim trenucima. Osobito je to važno u prvim satima kada se spašavaju životi, do daljnjih trenutaka kada je bilo potrebno se organizirati i uspostaviti redovni sustav izmjene ljudi, tehnike, uvođenje novih tehnologija“. Tucaković je ujedno podsjetio kako je zabilježeno 14.500 vatrogasnih intervencija koje su se na području ove županije napravile u sanaciji potresa.

U mimohodu su prisustvovali vatrogasci s područja Grada Petrinje, cijele Sisačko-moslavačke županije, ali i ostalih postrojbi iz Republike Hrvatske.

Pisane vijesti