Osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje zrakoplova

  • Slika /slike/Vijesti/Osposobljavanje voditelja intervencija za navodjenje zrakoplova (6).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Završnim ispitima provjere 19. i 20. listopada 2021. u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku završilo je osposobljavanje dviju skupina voditelja intervencija za navođenje zrakoplova. 

Temeljem točke 45.b) Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini (NN, br: 4/21), Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo obrane imaju zadaću kontinuiranog osposobljavanja i edukacije vatrogasaca za navođenje zrakoplova.
Tako je u srpnju 2021. provedeno jedno osposobljavanje u Zadru, a upravo su završila još dva osposobljavanja koja su započela početkom listopada 2021. kada je proveden teorijski dio osposobljavanja, i to u Divuljama za polaznike iz Splitsko-dalmatinske županije i u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama za polaznike iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Praktični dio osposobljavanja te polaganje završnog ispita provjere za obje grupe održalo se u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, 19. i 20. listopada 2021. gdje su polaznici obišli letjelice i upoznali se s mogućnostima protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415, AirTractor AT802 A/F i helikopter Mi-8 MTV-1 koji se koriste u Republici Hrvatskoj za gašenje požara raslinja.

Sam program namijenjen je za vatrogasce koji će tijekom gašenja požara gdje djeluju zračne snage komunicirati s posadama zrakoplova i koordinirati s radom, kako zemaljskih gasitelja, tako i zračnih.
Upravo je koordinacija ključni čimbenik uspješnog, sigurnog i ekonomičnog djelovanja na vatrogasnoj intervenciji i vrlo je važno da svaki sudionik intervencije bude sposoban za brzo, učinkovito i nedvosmisleno djelovanje te je potrebno međusobno usklađivanje snaga u zraku i na zemlji kako bi se svaka aktivnost mogla provesti na maksimalno siguran i učinkovit način.

Stoga se i provodi ovaj Program osposobljavanja voditelja intervencija za navođenje zrakoplova u trajanju 40 sati. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, a osnovne teme su „rad s avionima na intervencijama gašenja požara na otvorenom prostoru“ i „rad s helikopterom na intervencijama gašenja požara i spašavanja vatrogasaca“.

Predavači na osposobljavanju su bili instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, tj. piloti Canadaira i Air Tractora iz 855. Protupožarne eskadrile iz Zemunika i piloti helikoptera iz baza u Zemuniku i Divuljama.

Po riječima predsjednika Ispitnog povjerenstva, Joška Grančića, iz Hrvatske vatrogasne zajednice, polaznici iz obje grupe su cijelo osposobljavanje bili iznimno zainteresirani i ono je velikim dijelom bilo interaktivno, uz razmjenu dosadašnjih iskustava i stjecanju novih znanja koje će svakako pospješiti koordinaciju prilikom združenog djelovanja zemaljskih i zračnih snaga na požarištima.  

Plan je, do kraja 2021., provesti još ovakva dva osposobljavanja za vatrogasce iz kontinentalnog dijela Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje