Osposobljavanje vatrogasaca za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama

  • Slika /slike/Vijesti/Osposobljavanje vatrogasaca za prijevoz helikopterom Lučko (5).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U letjelištu u vojarni Lučko provodi se trodnevni praktični dio osposobljavanja vatrogasaca za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama

Nakon što je u travnju 2023. započelo teorijsko osposobljavanje vatrogasaca kontinentalnog dijela RH prema Programu osposobljavanja za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama, od 31. svibnja do 2. lipnja 2023. provodi se, u letjelištu u vojarni Lučko praktični dio obuke u radu s helikopterom što je završni dio osposobljavanja vatrogasaca.

Tako na ovom dijelu osposobljavanju, koje uključuje praktične vježbe u radu s helikopterom, sudjeluju vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije te Grada Zagreba.

Rad s helikopterom je završni dio Programa koji se prethodno provodio na način da se teorijski dio osposobljavanja, kao i praktični bez korištenja helikoptera provodio po županijama, a provodili su ga instruktori iz Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji s nadležnim županijskim vatrogasnim zapovjednicima.

Osposobljavanje se provodi temeljem točke 32. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini gdje Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske ima zadaću osposobiti dodatni broj vatrogasaca kojima se popunjava intervencijska vatrogasna postrojba.

Prilikom rada s helikopterom član posade helikoptera polaznike upoznaje s općim i za vatrogasce specifičnim karakteristikama kao i mogućnostima letjelice, ponašanju pri dočeku, ulasku i prijevozu helikopterom te pravilnom napuštanju helikoptera sa i bez opreme. Nakon toga se pristupa praktičnom dijelu uvježbavanja vatrogasaca, što uključuje pravilan ulazak/izlazak iz helikoptera, letenje i prihvat opreme, tj. rad s podsvjesnim teretom (gumenim spremnikom za vodu „kruška“), kao i vizualnom signaliziranju i navođenju helikoptera. Uz posadu helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz letjelišta u vojrani Lučko, instruktori osposobljavanja ispred Hrvatske vatrogasne zajednice su pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar. Planirano je da na trodnevnom intenzivnom radu u ZB Lučko sudjeluje 251 vatrogasac iz kontinentalnog dijela RH.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje