Osposobljavanje vatrogasaca Šibensko-kninske županije za gašenje i spašavanje u pokretnom simulatoru plamenih udara

  • Slika /slike/2.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Vodicama je 7. ožujka 2023. započeo jednomjesečni praktični dio osposobljavanja vatrogasaca za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu

Prepoznavajući važnost osposobljavanja vatrogasaca i stjecanja znanja i vještina o načinu gašenja te izbjegavanju i sprječavanju nastanka plamenih udara prilikom gašenja požara u zatvorenim prostorima, Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije je u sklopu projekta Firespill omogućila osposobljavanje vatrogasaca prema Programu osposobljavanja za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu.

Program se sastoji od tri dana osposobljavanja za jednu skupinu polaznika, od čega je jedan dan teorijski i dva dana praktičnog dijela na kojem vatrogasci uvježbavaju razne opasne situacije tijekom gašenje požara i spašavanja unesrećenih u zatvorenom prostoru. Sam simulator se sastoji od dijelova koji simuliraju požare ležaja i zida, plameni udar, kuhinjski požar, požar plinskih instalacija i požar na brojaču plina te požar na stubištu.

Teorijski dio provodi se u prostorima javnih vatrogasnih postrojbi Knin i Šibenik, a praktični dio za sve polaznika je u Vodicama, na poligonu ispred javne vatrogasne postrojbe gdje je pokretno vježbalište, koje je za ovo osposobljavanje premješteno iz Državne vatrogasne škole u Zagrebu.

Osposobljavanje se provodi temeljem Sporazuma o osposobljavanju vatrogasaca na projektu Firespill kojeg su sklopili Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Državna vatrogasna škola i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije s ciljem poticanja poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi u prevenciji katastrofa povećanjem sigurnosne razine (akronim projekta Firespill).
Instruktori na osposobljavanju su službenici Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne vatrogasne škole uz potporu vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Vodice, a predviđeno je da će tijekom ožujka 2023. ukupno 160 vatrogasaca Šibensko-kninske županije završiti ovo osposobljavanje.

Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić izrazio je zadovoljstvo načinom provođenja osposobljavanja ovdje u Šibensko-kninskoj županiji te angažmanom i polaznika i instruktora.
„Prilika je ovo mlađim vatrogascima da prođu kroz jedno osposobljavanje gdje se u realističnim uvjetima simuliraju situacije koje nastaju u požarima u zatvorenom prostoru, a također je prilika i onim iskusnijim da ponavljanjem znanja i vještina budu što uvježbaniji i spremniji za ovakve intervencije“, kazao je Dukić.

Također je rekao da je ovo samo jedan dio međunarodnog projekta prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske, Interreg, Firespill (Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety LeveL), a u sklopu kojega je Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije nabavila i novo potpuno opremljeno zapovjedno-komunikacijsko vozilo te raznu spasilačku opremu za vatrogasne postrojbe diljem županije. 
 

Pisane vijesti