Osposobljavanje ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operator UAS-a“) u vatrogastvu

Slika /slike/sastanak bespilotna.jpg

Dana 13. listopada u prostorima Hrvatske vatrogasne zajednice održan je I. sastanak Radne skupine za utvrđivanje potreba osposobljavanja ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operator UAS-a“) u sustavu vatrogastva.

Na sastanku su raspravljene zadaće Radne skupine imenovane ispred Hrvatske vatrogasne zajednice od strane glavnog vatrogasnog zapovjednika, razmotrena su dosadašnja saznanja vezana uz obveze operatora i potrebni oblici osposobljavanja udaljenih pilota sustava bespilotnih zrakoplova u sustavu vatrogastva. Utvrđena je potreba aktivnog sudjelovanja u izradi Standardnog operativnog postupka za slučaj korištenja dronova/bespilotnih letjelica prilikom izviđanja i/ili gašenja požara na otvorenom prostoru propisanog Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini.

Završno, na kraju sastanka doneseni su konkretni zaključci i smjernice za daljnji rad na način da će se izraditi jedinstvena „Uputa za uvođenje bespilotnih letjelica u upotrebu u vatrogasni sustav“ te izraditi Nacrt prijedloga „Programa osposobljavanja udaljenih pilota sustava bespilotnih zrakoplova sustava vatrogastva“.

Sljedeći sastanak Radne skupine u proširenom sastavu zajedno s predstavnicima Udruge koje okuplja članove udaljene pilote bespilotnih sustava, Hrvatske gorske službe spašavanja i predstavnicima Hrvatske kontrole zračne plovidbe planiran je sredinom mjeseca studenoga.

Pisane vijesti