Osposobljavanje njemačkih vatrogasaca za gašenje požara raslinja

  • Slika /slike/Vijesti/Clipboard_04-18-2024_01.jpg
  • Slika

Od 15. do 18. travnja 2024. godine Hrvatska vatrogasna zajednica organizira tečaj gašenja požara raslinja za 13 njemačkih vatrogasaca iz pokrajine Baden-Württemberg.

Ovo je 4. po redu osposobljavanje njemačkih vatrogasaca, koje je započelo 2021. godine.
Program usavršavanja obuhvaća predstavljanje sustava vatrogastva u RH, taktike gašenja požara raslinja u RH i koordinaciju zemaljskih i zračnih snaga, predstavljanje propisane osobne i skupne zaštitne opreme koja se koristi za gašenje požara raslinja, rad s vatrogasnim vozilima, prijenosnim vatrogasnim pumpama i odgovarajućom vatrogasnom opremom te desant i prijevoz opreme i vode za gašenje pomoću helikoptera.

Stečena teoretska i praktična znanja u zajedničkim su vatrogasnim vježbama njemački vatrogasci u suradnji s hrvatskim vatrogascima u Vučevici i Podstrani potvrdili kroz helikopterski desant (Vučevica) i razvijanje relejne dobave vode u teško pristupačnom terenu (Podstrana).

Na kraju su njemački vatrogasci detaljno upoznati sa sadržajima Javne ustanove Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj (VACETRAS) u Vučevici i zračne baze Zemunik, u kojoj su svoja praktična iskustva i saznanja piloti Canadaira i Air-tractora prenijeli njemačkim vatrogascima.

Pisane vijesti