Osposobljavanje istarskih vatrogasaca za spašavanje iz dubina i visina - III. stupanj

  • Slika /slike/WhatsApp Image 2024-02-14 at 21.09.15.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Provedeno je osposobljavanje vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Pazin i Labin prema Programu osposobljavanja za spašavanje iz dubina i visina - III. stupanj

Hrvatska vatrogasna zajednica je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije provela osposobljavanje vatrogasaca iz Istarske županije za spašavanje iz dubina i visina - III. stupanj Programa. Osposobljavanje je provedeno u Puli u vremenu od 12. do 16. veljače 2024. za pripadnike javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Pazin i Labin.

Nakon što je prošle godine započelo osposobljavanje istarskih vatrogasaca prema Programu osposobljavanja za spašavanje iz dubina i visina i provedenih više obuka za I. i II. stupanj Programa oni najspremniji pristupili su osposobljavanju za najviši stupanj Programa - III. stupanj.

III. stupanj Programa u trajanju od 45 sati sastoji se od manjeg dijela teorijske nastave i većeg dijela praktičnog osposobljavanja koje se provodilo u prostorima i na poligonu Javne vatrogasne postrojbe Pula te na prikladnim lokacijama u Puli. Vatrogasci su savladavali naprednije tehnike i načine spašavanja kao nadogradnju na I. i II. stupanj te podignuli vlastite sposobnosti za spašavanje iz dubina i visina.
Županijski vatrogasni zapovjednik Istarske županije, Dino Kozlevac, zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na suradnji i dosadašnjim osposobljavanjima koje je Hrvatska vatrogasna zajednica provela na području Istarske županije, kako za prethodne stupnjeve spašavanja iz dubina i visina, tako i za spašavanje iz ruševina. Time se kontinuirano podiže spremnost vatrogasnih postrojbi Istarske županije te je najavio i buduća zajednička osposobljavanja.

Ovo osposobljavanje proveli su instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice, Joško Grančić, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje te Darko Maretić i Petar Perišić iz Intervencijske vatrogasne postrojbe Split. Joško Grančić, ujedno i voditelj Programa pohvalio je visoku motiviranost i angažman polaznka. Svojim vještinama prikazali su spremnost za zahtjevne akcije spašavanja iz dubina i visina te svakako mogućnost da neki od njih u dogledno vrijeme postanu instruktori Programa osposobljavanja za spašavanje iz dubina i visina.

Posljednjeg dana osposobljavanja proveden je ispit završne provjere te je šest vatrogasaca uspješno savladalo Program i stekli su osposobljenost za samostalnog spasioca iz dubina i visina.

Pisane vijesti