Osnovano Hrvatsko društvo za očuvanje vatrogasne baštine

Slika /slike/Osnivaci Hrvatskog društva za ocuvanje vatrogasne bastine.jpg

U Novom Marofu je 30. studenog 2023. godine održana osnivačka skupština Hrvatskog društva za očuvanje vatrogasne baštine

Kako je istaknuo inicijator osnivanja društva Josip Cingesar, u Hrvatskoj postoji respektabilan broj kolekcionara predmeta iz vatrogasne povijesti. Cilj je sve te ljude povezati kako bi što kvalitetnije mogli prezentirati svoje bogate kolekcije dokumenata, fotografija, filatelije, oznaka, medalja, modela vatrogasnih vozila i ostalih predmeta vezanih za vatrogastvo. Temelj društva čine kolekcionari koji su ujedno i aktivni pripadnici vatrogasnih organizacija, a svi ljubitelji vatrogasne baštine su dobrodošli.

Nakon početnog izlaganja usvojen je Statut te je izabrano vodstvo društva koje čine predsjednik Josip Cingesar, potpredsjednik Damir Trinajstić i tajnik Stjepan Kovaček. Društvo djeluje na području cijele Hrvatske s ciljem povezivanja s kolegama iz susjednih država, pogotovo Slovenije. Sjedište društva je u vatrogasnom kompleksu u Ulici Baruna Trenka 44 u Varaždinu, na čemu je predsjednik Cingesar  zahvalio predsjedniku Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Radovanu Martincu.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice Vedran Runjić je pozdravio okupljene u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te istaknuo da će HVZ pružiti potporu radu društva.
- Muzej je s ovdje okupljenim kolekcionarima ostvario do sada zavidnu suradnju, kroz razmjenu informacija i zajedničke projekte. Upravo znanje s kojim vi raspolažete, pomoći će u stvaranju što točnije slike o razvoju niza segmenata hrvatskog vatrogastva - rekao je Runjić.

U ime domaćina, okupljene je pozdravio predsjednik DVD-a Marof i VZŽ Varaždinske županije Nedeljko Vukalović.
- Iznimno mi je drago što ste izabrali Novi Marof za mjesto osnivačke skupštine i time doprinijeli obilježavanju stote obljetnice našeg društva. Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu i siguran sam da ćemo nastaviti uspješnu suradnju - rekao je Vukalović i okupljenima podijelio prigodne poklone nakon čega je nastavljeno s neformalnim druženje članova.

Hrvatska vatrogasna zajednica pozdravlja ovu inicijativu i želi puno uspjeha u radu Hrvatskog društva za očuvanje vatrogasne baštine.

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva