Osnovana Državna vatrogasna škola

Slika /slike/Vijesti/skola_otvaranje.jpg

Na sjednici Vlade 30. rujna donesena je uredba o osnivanju Državne vatrogasne škole za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastva

Djelatnost Državne vatrogasne škole obuhvaća, između ostalog, izradu i predlaganje programa obrazovanja/kurikuluma za stjecanje odgovarajućih kvalifikacija te provedbu obrazovanja, provođenje seminara, tečajeva, radionica i vježbi za potrebe sustava vatrogastva te podizanje svijesti građana i djece, osposobljavanja u području zaštite od požara te usavršavanje u području zaštite na radu.
 
Državna vatrogasna škola ima sjedište u Zagrebu, njezin Statut donosi Upravno vijeće, uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Vatrogasnu školu zastupa i predstavlja ravnatelj, a ona za svoj rad odgovara Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.
 
Osnivanje Državne vatrogasne škole definirano je u Zakonu o vatrogastvu gdje je propisano kako za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastva, Republika Hrvatska osniva Državnu vatrogasnu školu, a Vlada Republike Hrvatske će uredbom osnovati Državnu vatrogasnu školu te propisati unutarnje ustrojstvo i način rada.
Osnivanjem Državne vatrogasne škole omogućit će se jedinstveno planiranje i organiziranje rada, izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacija te izrada strukovnog kurikuluma za potrebe zapošljavanja na tržištu rada u vatrogastvu, koje je kao neprofitna djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Dobrovoljnom vatrogastvu osigurat će se ujednačeno osposobljavanje i vrednovanje rezultata, navedeno je u obrazloženju uredbe.

Spomenimo da je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio na sjednici Vlade kako su trenutačno na školovanju 174 učenika. Od toga ih je 24 u Rijeci, 77 u Zagrebu te 73 u Splitu, a do kraja godine još će se osnovati jedno odjeljenje na području Slavonije.


 https://bit.ly/34bjc57

 

Vatrogasna škola