Osim na priobalju, gorjelo je i na kontinentu

Slika /slike/dvd Šibenik požar vrpolje 2.jpg

Uz požare otvorenog prostora, zabilježeni su i požari objekata

Na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci su u posljednja 24 sata neprekidno radili na gašenju požara. Na području Zadarske županije tijekom jučerašnjeg dana uspješno su ugašena tri požara. Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 14. kolovoza u naselju Drage pokraj Pakoštana, zahvatio je nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 8 ha. U gašenju požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP-a Biograd na Moru, DVD-ova Drage, Biograd na Moru i Pakoštane, a bila su angažirana i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen jučer u jutarnjim satima.

Požar raslinja je izbio i na otoku Lavdara za što je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu jučer u 8:05 sati. Vatra je  zahvatila travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 19,5 ha, a u gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasca sa protupožarnim brodom iz JVP Zadar,  a angažiran je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 22:30 sati.

Gorjelo je i na lokaciji Zemunik Donji, a opožarena je trava, nisko raslinje i makija na površini od 12 ha. U gašenju požara koji je ugašen u 19:18 sati sudjelovalo je 5 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a: Sv. Mihovil Galovac i Sukošan,  a angažirana su i dva Air Tractora.

Sinoć je ugašen požar otvorenog prostora na području Vrpolja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 12. kolovoza u 10:24 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na procijenjenoj površini od oko 102 ha.

Općini Promina na lokaciji Matase-Zelići jučer je izbio koji je zahvatio travu, nisko raslinje i hrastovu šumu na površini od oko 190 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 59 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Knin, DIP Šibenik, DVD-i Promina, Knin, Drniš, Ervenik, Biskupija, Sveti Juraj Kistanje i Ružić te tri zrakoplova Canadair i tri Air Tractora.
Tijekom noći na požarištu dežurali su JVP Knin i Drniš, DIP Šibenik te DVD Promina s 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila.
 
Tri veća požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 10. kolovoza, lokaliziran je 14. kolovoza u 16:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha, a na osiguranju i sanaciji požarišta angažiran je DVD Gata s 2 vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom.
 
Dana 15. kolovoza u 14:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora na području Donjeg Bitelića, zaseok Jukići. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 50 ha, a u požaru je izgorio krov stare kamene kuće, dva stara napuštena vozila i jedna kamp kućica. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 47 vatrogasca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Sinj, DIP-a Split te DVD-ova: Sinj, Vrlika, Trilj, Dicmo, Dugopolje, Muć, Solin i Vranjic, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva Air Tractora i jedan helikopter MI8 MTV1. Tijekom noći na dežurstvu i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo je angažirano 20 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz  JVP i DVD-a Sinj te DIP-a Split, a danas tijekom jutra napravit će se zamjena snaga na terenu. Angažiran je i jedan helikopter Mi8-MTV1 s uređajem za gašenje za daljnju pomoć pri saniranju požarišta.

Dana 15. kolovoza u 15:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru skladišta u Strožancu pokraj golf terena. Radilo se je o požaru skladišta stare robe te je požar zahvatio i krovište objekta, a ujedno je izgorio i jedan manji motocikl i strojevi. U gašenju požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Split i Podstrana te DVD-i Split i Podstrana. Požar je ugašen 15. kolovoza u 17:24 sati.
 
Nekoliko požara na kontinentu
Dana 15. kolovoza u 14:19 sati ŽVOC Osijek zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Bijelo Brdo. Radilo se o požaru smeća u čijem je gašenju sudjelovalo 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Dalj i Bijelo Brdo. Tijekom intervencije jedan vatrogasac DVD-a Bijelo Brdo se nagutao dima te je zbrinut od strane HMP-a. Požar je ugašen u 15:58 sati.

DVD Hrvatska Kostajnica, putem Centra 112 Sisak, jučer je u popodnevnim satima zaprimio  dojavu o požaru štale u mjestu Hrtić prilikom čega su zahvaćene bale sijena u i van objekta. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica, Sunja-Greda, Hrvatska Dubica. Požar je ugašen 16. kolovoza u 05:32 sati.
I Javna vatrogasna postrojba Vukovar jučer je u poslijepodnevnim satima zaprimila dojavu o požaru otvorenoga prostora koji je izbio u Bogdanovcima. Vatra je zahvatila strnište na površini od oko 25 ha, a u gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Vukovar. Požar je ugašen u 20:29 sati.

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije jučer su zabilježili požar objekta. Naime, požar za koji je ŽVOC Zabok zaprimio dojavu jučer u 19:38, zahvatio je proizvodni šator površine 450 m² koji je nekada služio za proizvodnju minobacačkih granata, ali trenutno nije bio u funkciji. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasca sa 4 vatrogasna vozila iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Oroslavlje, a ugašen je u 21:13 sati.

Spomenimo kako je temeljem Odluke Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini, bila angažirana dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 na gašenje požara u Bosni i Hercegovini na području Crnačke Ladine u Širokom Brijegu i općine Čapljina. Canadairi su bili angažirani u razdoblju od 07:00 sati do 10:12 sati kada su sletjeli u ZL Split, a ujedno su bila angažirana i dva djelatnika Državne vatrogasne intrevencijske postrojbe Split koji su navodili Canadaire.

Foto: DVD Šibenik

Pisane vijesti